'Vergeten worden' op Google blijkt gewild

Google heeft een eerste concrete stap gezet om tegemoet te komen aan het 'recht om vergeten te worden'. Via een online-formulier kunnen gebruikers de websites opgeven waarvan zij de links uit de zoekresultaten willen laten schrappen. Op de eerste dag is dat formulier volgens Google in Europa 12. 000 keer ingevuld.

AMSTERDAM - Google zal elk verzoek afzonderlijk beoordelen en proberen 'de privacyrechten van het individu in evenwicht te brengen met het recht van het publiek om op de hoogte te zijn van bepaalde informatie'. Om deze 'moeilijke afweging' te maken, heeft het Amerikaanse bedrijf een adviesgroep van interne en externe experts samengesteld. Ook treedt het dinsdag in overleg met een aantal Europese privacywaakhonden.

In een geruchtmakende uitspraak oordeelde het Hof van Justitie van de Europese Unie twee weken geleden dat zoekmachines in Europa verantwoordelijk zijn voor hun zoekresultaten. Wie vindt dat de 'hits' op zijn naam ontoereikend, niet meer relevant of buitensporig' zijn, kan aan de zoekmachine vragen die te verwijderen. De originele bron mag de informatie wel laten staan: in de ogen van de rechter is een zoekmachine geen dataleverancier maar een dataverwerker en daardoor aan strengere privacyregels gebonden dan bijvoorbeeld een krant.

De rechter oordeelde tevens dat Google zich moet houden aan de wetten in de Europese landen waar het zijn diensten aanbiedt - iets dat de Amerikanen tot dusver altijd bestreden.

Sinds die uitspraak heeft Google in Europa naar eigen zeggen enkele duizenden verwijderingsverzoeken gekregen. Daarvoor gebruikten de klagers een standaardformulier, waarop een standaardreactie kwam. Nu is er dus een specifiek adres om de gegevens in te vullen.

Aanvankelijk reageerde Google furieus op het oordeel van de rechter, omdat het 'recht op informatie' (onderdeel van de vrijheid van meningsuiting) gevaar zou lopen. Nu erkent topman Larry Page dat de rechter misschien een punt heeft. In een interview met de Financial Times vanochtend zegt hij dat Google 'wat Europeser gaat proberen te denken'.

Overigens verwijdert de informatiegigant wel degelijk links, meestal wegens auteursrecht. In Nederland gaat het om tachtig verzoeken per dag.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden