Vergeten discogroente

Reuzenbonen met snijbiet, gember en komijn (voor 2 tot 3 personen)

Wat zegt u? Groente saai? Wat dacht u dan van een futuristische discogroente met dinosaurusbladeren en baby- of fluorroze, puperrode, boterbloem- en kanariegele, witte, lentegroene en voetbaloranje als een zuurstok gestreepte stengels? Mag ik u voorstellen: snijbiet! Een 'vergeten' groente die al in de 16de eeuw als 'warmoes' in bovenstaande kleuren werd geteeld en nu een comeback maakt als groente én als sierplant, want snijbiet groeit zo gemakkelijk dat je 'm zelfs in een pot kunt telen. Kijk op internet voor zaad in 'regenboogmengsel' en ja, u kunt 'm nu nog net zaaien.


Maar snijbiet is vooral erg lekker. De smaak zit tussen pittige spinazie en rode biet in, maar zonder het zoetje van bietenknol. De jonge blaadjes eet je als spinazie, maar als je de plant laat uitgroeien, kun je de rabarberachtige stengels ook eten, bijvoorbeeld in dunne reepjes gesneden als sappige, knapperige salade. Bij verhitting vervaagt de kleur helaas, maar zowel de stengels als het wat stuggere 'volwassen' loof kun je roerbakken, stoven of als alternatief voor paksoi of bleekselderij gebruiken. Je koopt snijbiet, meestal witte, rode en soms gele, in natuurwinkels (ook in de groentetas), bij biologische telers en bij grotere groentezaken. Gewoon proberen, in dit Marokkaans geïnspireerde stoofpotje. Enne... wie mist het vlees?


Was de snijbiet, laat uitlekken en snijd de stengels van de bladeren. Trek eventuele 'draden' van de stengels en snijd ze overdwars in stukjes. Hak de bladeren middelgrof met een scherp mes. Spoel de bonen af in een vergiet onder de kraan en laat ze uitlekken. Verhit de olie in een braadpan. Bak de ui ongeveer 5 minuten op laag vuur. Voeg knoflook en komijnzaadjes toe en bak nog ongeveer 1 minuut mee. Voeg de bonen, tomaatblokjes met sap, het verkruimelde bouillonblokje, snijbiet, suiker en gember toe en laat met het deksel op de pan 10-15 minuten stoven tot de stengelstukjes zachter, maar nog wel knapperig zijn. Meng de lente-ui erdoor, schep in diepe borden en bestrooi eventueel met peterselie. Geef er pandan- of basmatirijst bij en laat iedereen aan tafel olijfolie naar smaak erover druppelen.


250-300 g snijbiet

1 blik Spaanse reuzenbonen (Bonduelle, netto 400 g)

3 eetl. olijfolie

1 ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, fijngehakt

3/4 eetl. komijnzaadjes (o.a. supermarkt)

5 lente-uitjes, in ringetjes

1 blik tomaatblokjes (netto 400 g)

1 groentebouillonblokje

1 theel. suiker

20-25 g geschilde gemberwortel, fijngehakt

(gehakte peterselie)

extra vierge olijfolie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden