Vergeet vlees, eet een wormenwrap

Terwijl het mondiaal maar niet lukt het milieu echt schoner te maken, kunnen landen zelf best aan de slag. Dertienhonderd wereldverbeteraars lieten in Rotterdam zien hoe.

ROTTERDAM - Ze smaken wat melig, de wormenwraps, maar een insect kweken kost bijna geen energie, geen water en is heel voedzaam. 'Er moet ooit iets anders komen dan de koe. Die is zo vervuilend', zegt Myrthe Vierbergen (20) terwijl ze een schaaltje insectensnacks omhooghoudt. 'Je kunt de wormen ook malen - dan hebben we meel.' Het is een van de duurzame, lokale initiatieven die woensdagmiddag tijdens de duurzaamheidsconferentie Rio aan de Maas in Rotterdam werden gepresenteerd.


Er is weinig reden tot optimisme als het om het milieu gaat: de oceanen zijn bijna uitgeput, in de ozonlaag zit nog steeds een gat, de olie raakt op en het water ook. In de aanloop naar de conferentie Rio 20+ van de Verenigde Naties, die het mondiale milieubeleid weer een impuls moet geven, hield Nederland alvast een eigen duurzaamheidsconferentie waarop ruim dertienhonderd wereldverbeteraars hun lokale initiatieven aan elkaar presenteerden. Rio aan de Maas, want lokaal en dicht bij huis is de oplossing voor een duurzame toekomst, stelde Louise Fresco, organisator en hoogleraar duurzame ontwikkeling.


Maaltijden van restjes

In de oude Van Nelle-fabriek in Rotterdam wemelt het van de schone, groene ideeën.


Zo bedachten Harm Luisman en Jeroen Schuphof een duurzame kwekerij voor exotische vis, want waarom zou je brandstof verspillen om vis te vervoeren als ze hier kunnen groeien? De kwekerij, Vallei Vis, kweekt de vissen bij een papierfabriek en gebruikt de materialen die daar aanwezig zijn. Nu nog een serieuze afnemer.


Ook kroonprins Willem-Alexander kwam kijken naar de duurzame initiatieven. 'De wereld heeft dorst omdat wij honger hebben. Onze landbouw kost water en water is schaars', benadrukt hij nog maar eens. 'Drie miljard mensen hebben nog steeds geen fatsoenlijke riolering terwijl dat het efficiëntste en goedkoopste medicijn is tegen tal van ziekten. Pijnlijk om te bedenken dat met wc-potten gooien in Nederland een spel is.' Verspilling is ook het Nachtrestaurant en jongereninitiatief Too Good To Waste een doorn in het oog. Als de restaurants hun deuren sluiten, neemt het Nachtrestaurant de restjes over en kookt er maaltijden van. Dennis Beerdsen, die het Nachtrestaurant bedacht, pleit ook voor de invoer van de doggybag. 'Waarom zou je al dat eten weggooien?' Too Good To Waste verzorgt de soep tijdens de duurzaamheidsconferentie. 'Van oude groenten die er niet meer zo goed uitzien. Maar ze smaken nog, toch?', zegt initiatiefneemster Linda Vermaat.


Bij oude groentensoep kunnen best insecten in plaats van balletjes worden geserveerd, vinden ze bij de Rotterdamse horecaopleiding van de Rijn IJssel Vakschool. Zij pleiten voor wormen en sprinkhanen als vleesvervangers. Toekomstmuziek, en dat is waar Rio aan de Maas naar op zoek is. Van het onkruid zevenblad kun je pesto maken, braakliggende terreinen zijn potentiële moestuintjes en als Nederlanders één dag per week geen vlees eten staat dat gelijk aan een miljoen auto's minder op de weg, rekende Veggie Challenge uit. Wat dit met de VN-conferentie in Rio te maken heeft? 'Het gaat erom dat we lokaal gaan denken, zegt Fresco. 'Duurzaamheid is geen dictaat. Iedereen moet de eerst de noodzaak begrijpen.'


ROTTERDAM - Ze smaken wat melig, de wormenwraps, maar een insect kweken kost bijna geen energie, geen water en is heel voedzaam. 'Er moet ooit iets anders komen dan de koe. Die is zo vervuilend', zegt Myrthe Vierbergen (20) terwijl ze een schaaltje insectensnacks omhooghoudt. 'Je kunt de wormen ook malen - dan hebben we meel.' Het is een van de duurzame, lokale initiatieven die woensdagmiddag tijdens de duurzaamheidsconferentie Rio aan de Maas in Rotterdam werden gepresenteerd.


Er is weinig reden tot optimisme als het om het milieu gaat: de oceanen zijn bijna uitgeput, in de ozonlaag zit nog steeds een gat, de olie raakt op en het water ook. In de aanloop naar de conferentie Rio 20+ van de Verenigde Naties, die het mondiale milieubeleid weer een impuls moet geven, hield Nederland alvast een eigen duurzaamheidsconferentie waarop ruim dertienhonderd wereldverbeteraars hun lokale initiatieven aan elkaar presenteerden. Rio aan de Maas, want lokaal en dicht bij huis is de oplossing voor een duurzame toekomst, stelde Louise Fresco, organisator en hoogleraar duurzame ontwikkeling.


Maaltijden van restjes

In de oude Van Nelle-fabriek in Rotterdam wemelt het van de schone, groene ideeën.


Zo bedachten Harm Luisman en Jeroen Schuphof een duurzame kwekerij voor exotische vis, want waarom zou je brandstof verspillen om vis te vervoeren als ze hier kunnen groeien? De kwekerij, Vallei Vis, kweekt de vissen bij een papierfabriek en gebruikt de materialen die daar aanwezig zijn. Nu nog een serieuze afnemer.


Ook kroonprins Willem-Alexander kwam kijken naar de duurzame initiatieven. 'De wereld heeft dorst omdat wij honger hebben. Onze landbouw kost water en water is schaars', benadrukt hij nog maar eens. 'Drie miljard mensen hebben nog steeds geen fatsoenlijke riolering terwijl dat het efficiëntste en goedkoopste medicijn is tegen tal van ziekten. Pijnlijk om te bedenken dat met wc-potten gooien in Nederland een spel is.' Verspilling is ook het Nachtrestaurant en jongereninitiatief Too Good To Waste een doorn in het oog. Als de restaurants hun deuren sluiten, neemt het Nachtrestaurant de restjes over en kookt er maaltijden van. Dennis Beerdsen, die het Nachtrestaurant bedacht, pleit ook voor de invoer van de doggybag. 'Waarom zou je al dat eten weggooien?' Too Good To Waste verzorgt de soep tijdens de duurzaamheidsconferentie. 'Van oude groenten die er niet meer zo goed uitzien. Maar ze smaken nog, toch?', zegt initiatiefneemster Linda Vermaat.


Bij oude groentensoep kunnen best insecten in plaats van balletjes worden geserveerd, vinden ze bij de Rotterdamse horecaopleiding van de Rijn IJssel Vakschool. Zij pleiten voor wormen en sprinkhanen als vleesvervangers. Toekomstmuziek, en dat is waar Rio aan de Maas naar op zoek is. Van het onkruid zevenblad kun je pesto maken, braakliggende terreinen zijn potentiële moestuintjes en als Nederlanders één dag per week geen vlees eten staat dat gelijk aan een miljoen auto's minder op de weg, rekende Veggie Challenge uit. Wat dit met de VN-conferentie in Rio te maken heeft? 'Het gaat erom dat we lokaal gaan denken, zegt Fresco. 'Duurzaamheid is geen dictaat. Iedereen moet de eerst de noodzaak begrijpen.'


ROTTERDAM - Ze smaken wat melig, de wormenwraps, maar een insect kweken kost bijna geen energie, geen water en is heel voedzaam. 'Er moet ooit iets anders komen dan de koe. Die is zo vervuilend', zegt Myrthe Vierbergen (20) terwijl ze een schaaltje insectensnacks omhooghoudt. 'Je kunt de wormen ook malen - dan hebben we meel.' Het is een van de duurzame, lokale initiatieven die woensdagmiddag tijdens de duurzaamheidsconferentie Rio aan de Maas in Rotterdam werden gepresenteerd.


Er is weinig reden tot optimisme als het om het milieu gaat: de oceanen zijn bijna uitgeput, in de ozonlaag zit nog steeds een gat, de olie raakt op en het water ook. In de aanloop naar de conferentie Rio 20+ van de Verenigde Naties, die het mondiale milieubeleid weer een impuls moet geven, hield Nederland alvast een eigen duurzaamheidsconferentie waarop ruim dertienhonderd wereldverbeteraars hun lokale initiatieven aan elkaar presenteerden. Rio aan de Maas, want lokaal en dicht bij huis is de oplossing voor een duurzame toekomst, stelde Louise Fresco, organisator en hoogleraar duurzame ontwikkeling.


Maaltijden van restjes

In de oude Van Nelle-fabriek in Rotterdam wemelt het van de schone, groene ideeën.


Zo bedachten Harm Luisman en Jeroen Schuphof een duurzame kwekerij voor exotische vis, want waarom zou je brandstof verspillen om vis te vervoeren als ze hier kunnen groeien? De kwekerij, Vallei Vis, kweekt de vissen bij een papierfabriek en gebruikt de materialen die daar aanwezig zijn. Nu nog een serieuze afnemer.


Ook kroonprins Willem-Alexander kwam kijken naar de duurzame initiatieven. 'De wereld heeft dorst omdat wij honger hebben. Onze landbouw kost water en water is schaars', benadrukt hij nog maar eens. 'Drie miljard mensen hebben nog steeds geen fatsoenlijke riolering terwijl dat het efficiëntste en goedkoopste medicijn is tegen tal van ziekten. Pijnlijk om te bedenken dat met wc-potten gooien in Nederland een spel is.' Verspilling is ook het Nachtrestaurant en jongereninitiatief Too Good To Waste een doorn in het oog. Als de restaurants hun deuren sluiten, neemt het Nachtrestaurant de restjes over en kookt er maaltijden van. Dennis Beerdsen, die het Nachtrestaurant bedacht, pleit ook voor de invoer van de doggybag. 'Waarom zou je al dat eten weggooien?' Too Good To Waste verzorgt de soep tijdens de duurzaamheidsconferentie. 'Van oude groenten die er niet meer zo goed uitzien. Maar ze smaken nog, toch?', zegt initiatiefneemster Linda Vermaat.


Bij oude groentensoep kunnen best insecten in plaats van balletjes worden geserveerd, vinden ze bij de Rotterdamse horecaopleiding van de Rijn IJssel Vakschool. Zij pleiten voor wormen en sprinkhanen als vleesvervangers. Toekomstmuziek, en dat is waar Rio aan de Maas naar op zoek is. Van het onkruid zevenblad kun je pesto maken, braakliggende terreinen zijn potentiële moestuintjes en als Nederlanders één dag per week geen vlees eten staat dat gelijk aan een miljoen auto's minder op de weg, rekende Veggie Challenge uit. Wat dit met de VN-conferentie in Rio te maken heeft? 'Het gaat erom dat we lokaal gaan denken, zegt Fresco. 'Duurzaamheid is geen dictaat. Iedereen moet de eerst de noodzaak begrijpen.'


ROTTERDAM - Ze smaken wat melig, de wormenwraps, maar een insect kweken kost bijna geen energie, geen water en is heel voedzaam. 'Er moet ooit iets anders komen dan de koe. Die is zo vervuilend', zegt Myrthe Vierbergen (20) terwijl ze een schaaltje insectensnacks omhooghoudt. 'Je kunt de wormen ook malen - dan hebben we meel.' Het is een van de duurzame, lokale initiatieven die woensdagmiddag tijdens de duurzaamheidsconferentie Rio aan de Maas in Rotterdam werden gepresenteerd.


Er is weinig reden tot optimisme als het om het milieu gaat: de oceanen zijn bijna uitgeput, in de ozonlaag zit nog steeds een gat, de olie raakt op en het water ook. In de aanloop naar de conferentie Rio 20+ van de Verenigde Naties, die het mondiale milieubeleid weer een impuls moet geven, hield Nederland alvast een eigen duurzaamheidsconferentie waarop ruim dertienhonderd wereldverbeteraars hun lokale initiatieven aan elkaar presenteerden. Rio aan de Maas, want lokaal en dicht bij huis is de oplossing voor een duurzame toekomst, stelde Louise Fresco, organisator en hoogleraar duurzame ontwikkeling.


Maaltijden van restjes

In de oude Van Nelle-fabriek in Rotterdam wemelt het van de schone, groene ideeën.


Zo bedachten Harm Luisman en Jeroen Schuphof een duurzame kwekerij voor exotische vis, want waarom zou je brandstof verspillen om vis te vervoeren als ze hier kunnen groeien? De kwekerij, Vallei Vis, kweekt de vissen bij een papierfabriek en gebruikt de materialen die daar aanwezig zijn. Nu nog een serieuze afnemer.


Ook kroonprins Willem-Alexander kwam kijken naar de duurzame initiatieven. 'De wereld heeft dorst omdat wij honger hebben. Onze landbouw kost water en water is schaars', benadrukt hij nog maar eens. 'Drie miljard mensen hebben nog steeds geen fatsoenlijke riolering terwijl dat het efficiëntste en goedkoopste medicijn is tegen tal van ziekten. Pijnlijk om te bedenken dat met wc-potten gooien in Nederland een spel is.' Verspilling is ook het Nachtrestaurant en jongereninitiatief Too Good To Waste een doorn in het oog. Als de restaurants hun deuren sluiten, neemt het Nachtrestaurant de restjes over en kookt er maaltijden van. Dennis Beerdsen, die het Nachtrestaurant bedacht, pleit ook voor de invoer van de doggybag. 'Waarom zou je al dat eten weggooien?' Too Good To Waste verzorgt de soep tijdens de duurzaamheidsconferentie. 'Van oude groenten die er niet meer zo goed uitzien. Maar ze smaken nog, toch?', zegt initiatiefneemster Linda Vermaat.


Bij oude groentensoep kunnen best insecten in plaats van balletjes worden geserveerd, vinden ze bij de Rotterdamse horecaopleiding van de Rijn IJssel Vakschool. Zij pleiten voor wormen en sprinkhanen als vleesvervangers. Toekomstmuziek, en dat is waar Rio aan de Maas naar op zoek is. Van het onkruid zevenblad kun je pesto maken, braakliggende terreinen zijn potentiële moestuintjes en als Nederlanders één dag per week geen vlees eten staat dat gelijk aan een miljoen auto's minder op de weg, rekende Veggie Challenge uit. Wat dit met de VN-conferentie in Rio te maken heeft? 'Het gaat erom dat we lokaal gaan denken, zegt Fresco. 'Duurzaamheid is geen dictaat. Iedereen moet de eerst de noodzaak begrijpen.'


ROTTERDAM - Ze smaken wat melig, de wormenwraps, maar een insect kweken kost bijna geen energie, geen water en is heel voedzaam. 'Er moet ooit iets anders komen dan de koe. Die is zo vervuilend', zegt Myrthe Vierbergen (20) terwijl ze een schaaltje insectensnacks omhooghoudt. 'Je kunt de wormen ook malen - dan hebben we meel.' Het is een van de duurzame, lokale initiatieven die woensdagmiddag tijdens de duurzaamheidsconferentie Rio aan de Maas in Rotterdam werden gepresenteerd.


Er is weinig reden tot optimisme als het om het milieu gaat: de oceanen zijn bijna uitgeput, in de ozonlaag zit nog steeds een gat, de olie raakt op en het water ook. In de aanloop naar de conferentie Rio 20+ van de Verenigde Naties, die het mondiale milieubeleid weer een impuls moet geven, hield Nederland alvast een eigen duurzaamheidsconferentie waarop ruim dertienhonderd wereldverbeteraars hun lokale initiatieven aan elkaar presenteerden. Rio aan de Maas, want lokaal en dicht bij huis is de oplossing voor een duurzame toekomst, stelde Louise Fresco, organisator en hoogleraar duurzame ontwikkeling.


Maaltijden van restjes

In de oude Van Nelle-fabriek in Rotterdam wemelt het van de schone, groene ideeën.


Zo bedachten Harm Luisman en Jeroen Schuphof een duurzame kwekerij voor exotische vis, want waarom zou je brandstof verspillen om vis te vervoeren als ze hier kunnen groeien? De kwekerij, Vallei Vis, kweekt de vissen bij een papierfabriek en gebruikt de materialen die daar aanwezig zijn. Nu nog een serieuze afnemer.


Ook kroonprins Willem-Alexander kwam kijken naar de duurzame initiatieven. 'De wereld heeft dorst omdat wij honger hebben. Onze landbouw kost water en water is schaars', benadrukt hij nog maar eens. 'Drie miljard mensen hebben nog steeds geen fatsoenlijke riolering terwijl dat het efficiëntste en goedkoopste medicijn is tegen tal van ziekten. Pijnlijk om te bedenken dat met wc-potten gooien in Nederland een spel is.' Verspilling is ook het Nachtrestaurant en jongereninitiatief Too Good To Waste een doorn in het oog. Als de restaurants hun deuren sluiten, neemt het Nachtrestaurant de restjes over en kookt er maaltijden van. Dennis Beerdsen, die het Nachtrestaurant bedacht, pleit ook voor de invoer van de doggybag. 'Waarom zou je al dat eten weggooien?' Too Good To Waste verzorgt de soep tijdens de duurzaamheidsconferentie. 'Van oude groenten die er niet meer zo goed uitzien. Maar ze smaken nog, toch?', zegt initiatiefneemster Linda Vermaat.


Bij oude groentensoep kunnen best insecten in plaats van balletjes worden geserveerd, vinden ze bij de Rotterdamse horecaopleiding van de Rijn IJssel Vakschool. Zij pleiten voor wormen en sprinkhanen als vleesvervangers. Toekomstmuziek, en dat is waar Rio aan de Maas naar op zoek is. Van het onkruid zevenblad kun je pesto maken, braakliggende terreinen zijn potentiële moestuintjes en als Nederlanders één dag per week geen vlees eten staat dat gelijk aan een miljoen auto's minder op de weg, rekende Veggie Challenge uit. Wat dit met de VN-conferentie in Rio te maken heeft? 'Het gaat erom dat we lokaal gaan denken, zegt Fresco. 'Duurzaamheid is geen dictaat. Iedereen moet de eerst de noodzaak begrijpen.'


ROTTERDAM - Ze smaken wat melig, de wormenwraps, maar een insect kweken kost bijna geen energie, geen water en is heel voedzaam. 'Er moet ooit iets anders komen dan de koe. Die is zo vervuilend', zegt Myrthe Vierbergen (20) terwijl ze een schaaltje insectensnacks omhooghoudt. 'Je kunt de wormen ook malen - dan hebben we meel.' Het is een van de duurzame, lokale initiatieven die woensdagmiddag tijdens de duurzaamheidsconferentie Rio aan de Maas in Rotterdam werden gepresenteerd.


Er is weinig reden tot optimisme als het om het milieu gaat: de oceanen zijn bijna uitgeput, in de ozonlaag zit nog steeds een gat, de olie raakt op en het water ook. In de aanloop naar de conferentie Rio 20+ van de Verenigde Naties, die het mondiale milieubeleid weer een impuls moet geven, hield Nederland alvast een eigen duurzaamheidsconferentie waarop ruim dertienhonderd wereldverbeteraars hun lokale initiatieven aan elkaar presenteerden. Rio aan de Maas, want lokaal en dicht bij huis is de oplossing voor een duurzame toekomst, stelde Louise Fresco, organisator en hoogleraar duurzame ontwikkeling.


Maaltijden van restjes

In de oude Van Nelle-fabriek in Rotterdam wemelt het van de schone, groene ideeën.


Zo bedachten Harm Luisman en Jeroen Schuphof een duurzame kwekerij voor exotische vis, want waarom zou je brandstof verspillen om vis te vervoeren als ze hier kunnen groeien? De kwekerij, Vallei Vis, kweekt de vissen bij een papierfabriek en gebruikt de materialen die daar aanwezig zijn. Nu nog een serieuze afnemer.


Ook kroonprins Willem-Alexander kwam kijken naar de duurzame initiatieven. 'De wereld heeft dorst omdat wij honger hebben. Onze landbouw kost water en water is schaars', benadrukt hij nog maar eens. 'Drie miljard mensen hebben nog steeds geen fatsoenlijke riolering terwijl dat het efficiëntste en goedkoopste medicijn is tegen tal van ziekten. Pijnlijk om te bedenken dat met wc-potten gooien in Nederland een spel is.' Verspilling is ook het Nachtrestaurant en jongereninitiatief Too Good To Waste een doorn in het oog. Als de restaurants hun deuren sluiten, neemt het Nachtrestaurant de restjes over en kookt er maaltijden van. Dennis Beerdsen, die het Nachtrestaurant bedacht, pleit ook voor de invoer van de doggybag. 'Waarom zou je al dat eten weggooien?' Too Good To Waste verzorgt de soep tijdens de duurzaamheidsconferentie. 'Van oude groenten die er niet meer zo goed uitzien. Maar ze smaken nog, toch?', zegt initiatiefneemster Linda Vermaat.


Bij oude groentensoep kunnen best insecten in plaats van balletjes worden geserveerd, vinden ze bij de Rotterdamse horecaopleiding van de Rijn IJssel Vakschool. Zij pleiten voor wormen en sprinkhanen als vleesvervangers. Toekomstmuziek, en dat is waar Rio aan de Maas naar op zoek is. Van het onkruid zevenblad kun je pesto maken, braakliggende terreinen zijn potentiële moestuintjes en als Nederlanders één dag per week geen vlees eten staat dat gelijk aan een miljoen auto's minder op de weg, rekende Veggie Challenge uit. Wat dit met de VN-conferentie in Rio te maken heeft? 'Het gaat erom dat we lokaal gaan denken, zegt Fresco. 'Duurzaamheid is geen dictaat. Iedereen moet de eerst de noodzaak begrijpen.'


ROTTERDAM - Ze smaken wat melig, de wormenwraps, maar een insect kweken kost bijna geen energie, geen water en is heel voedzaam. 'Er moet ooit iets anders komen dan de koe. Die is zo vervuilend', zegt Myrthe Vierbergen (20) terwijl ze een schaaltje insectensnacks omhooghoudt. 'Je kunt de wormen ook malen - dan hebben we meel.' Het is een van de duurzame, lokale initiatieven die woensdagmiddag tijdens de duurzaamheidsconferentie Rio aan de Maas in Rotterdam werden gepresenteerd.


Er is weinig reden tot optimisme als het om het milieu gaat: de oceanen zijn bijna uitgeput, in de ozonlaag zit nog steeds een gat, de olie raakt op en het water ook. In de aanloop naar de conferentie Rio 20+ van de Verenigde Naties, die het mondiale milieubeleid weer een impuls moet geven, hield Nederland alvast een eigen duurzaamheidsconferentie waarop ruim dertienhonderd wereldverbeteraars hun lokale initiatieven aan elkaar presenteerden. Rio aan de Maas, want lokaal en dicht bij huis is de oplossing voor een duurzame toekomst, stelde Louise Fresco, organisator en hoogleraar duurzame ontwikkeling.


Maaltijden van restjes

In de oude Van Nelle-fabriek in Rotterdam wemelt het van de schone, groene ideeën.


Zo bedachten Harm Luisman en Jeroen Schuphof een duurzame kwekerij voor exotische vis, want waarom zou je brandstof verspillen om vis te vervoeren als ze hier kunnen groeien? De kwekerij, Vallei Vis, kweekt de vissen bij een papierfabriek en gebruikt de materialen die daar aanwezig zijn. Nu nog een serieuze afnemer.


Ook kroonprins Willem-Alexander kwam kijken naar de duurzame initiatieven. 'De wereld heeft dorst omdat wij honger hebben. Onze landbouw kost water en water is schaars', benadrukt hij nog maar eens. 'Drie miljard mensen hebben nog steeds geen fatsoenlijke riolering terwijl dat het efficiëntste en goedkoopste medicijn is tegen tal van ziekten. Pijnlijk om te bedenken dat met wc-potten gooien in Nederland een spel is.' Verspilling is ook het Nachtrestaurant en jongereninitiatief Too Good To Waste een doorn in het oog. Als de restaurants hun deuren sluiten, neemt het Nachtrestaurant de restjes over en kookt er maaltijden van. Dennis Beerdsen, die het Nachtrestaurant bedacht, pleit ook voor de invoer van de doggybag. 'Waarom zou je al dat eten weggooien?' Too Good To Waste verzorgt de soep tijdens de duurzaamheidsconferentie. 'Van oude groenten die er niet meer zo goed uitzien. Maar ze smaken nog, toch?', zegt initiatiefneemster Linda Vermaat.


Bij oude groentensoep kunnen best insecten in plaats van balletjes worden geserveerd, vinden ze bij de Rotterdamse horecaopleiding van de Rijn IJssel Vakschool. Zij pleiten voor wormen en sprinkhanen als vleesvervangers. Toekomstmuziek, en dat is waar Rio aan de Maas naar op zoek is. Van het onkruid zevenblad kun je pesto maken, braakliggende terreinen zijn potentiële moestuintjes en als Nederlanders één dag per week geen vlees eten staat dat gelijk aan een miljoen auto's minder op de weg, rekende Veggie Challenge uit. Wat dit met de VN-conferentie in Rio te maken heeft? 'Het gaat erom dat we lokaal gaan denken, zegt Fresco. 'Duurzaamheid is geen dictaat. Iedereen moet de eerst de noodzaak begrijpen.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden