Vergeet het geld. Bij RKC krijg je de kans opnieuw te beginnen

Okay, de resultaten vallen tegen. Toch slaagt manager Janus van Gelder er altijd wel in de selectie van RKC te verrijken met tweedekansspelers.

Bijgaande foto is precies twee maanden geleden gemaakt. Op de eretribune zit Janus van Gelder optimistisch te zijn, terwijl op de achtergrond de selectie van RKC zich opwarmt voor de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles.


De eredivisie is dan vier ronden oud en RKC heeft zich met vijf punten alweer keurig in de middenmoot genesteld. Voordat die foto werd genomen had technisch manager Van Gelder verteld hoe ze dat toch telkens flikken in Waalwijk.


RKC moest daarvoor van de grond af weer worden opgebouwd. De totale verdediging had het, inclusief doelman Jeroen Zoet, hogerop gezocht. Met Zoet was ook de jonge aanvaller Florian Jozefzoon naar PSV verkast. Kortom, de halve ploeg opgestapt en toch leek er eind augustus alweer een eredivisiewaardig elftal te staan in Waalwijk.


Maar die zaterdagavond ging het grandioos mis. RKC was kansloos en trainer Erwin Koeman was des duivels zoals alleen hij dat kan zijn. Ondertussen slikte Janus van Gelder in de wandelgangen zijn optimisme van voor de wedstrijd weer in. Zo'n afgang had hij in zijn lange loopbaan bij de club niet meegemaakt.


Het bleek het begin van een zwarte periode. Alle wedstrijden nadien gingen verloren. De middenmoter werd een hekkensluiter. Maar nu glimt er eindelijk weer hoop.


Zaterdag werd er eindelijk weer eens een puntje gehaald, nota bene in de uitwedstrijd tegen Ajax. Bovendien keerde deze week Evander Sno terug, de stoere en sierlijke middenvelder met wie twee jaar geleden Europees voetbal voor het grijpen lag. Vanavond hoopt Sno al een bijdrage te leveren aan de dringend gewenste overwinning op buurman NAC. Van Gelder: 'Dat is wat we op dit moment hard nodig hebben.'


Janus van Gelder, een ingetogen en bescheiden man, is de kurk waarop het betaald voetbal drijft in dit stukje Brabant. Dertig jaar geleden maakte hij deel uit van het elftal dat zijn debuut maakte op professioneel niveau. Nadien bleef Van Gelder, een geboren Bosschenaar, hangen in Waalwijk.


Namens RKC struinde hij de regionale voetbalvelden af, op zoek naar bruikbaar talent. Bij wijze van beloning bombardeerden ze hem tot hoofd scouting. Al die jaren combineerde Van Gelder dat werk met het bestellen en sorteren van post. Pas sinds de benoeming tot manager technische zaken is RKC fulltime zijn werkgever.


Van Gelders drijfveren schuilen in een onblusbare bezetenheid. Van zijn 60 levensjaren stonden er 52 in het teken van voetbal. 'Vroeger hing ik het hele weekeinde, van zaterdagmorgen vroeg, langs de velden. Daar heb ik nu geen tijd meer voor. Voetbal is veel meer een kantoorbaan geworden.'


Janus van Gelder moet een gewaardeerd mens zijn. De technisch manager wordt bij de vele begroetingen in de businessruimte vaak liefdevol in een schouder geknepen. Dankzij hem draait RKC nog steeds mee in de top. Hoe doet Janus van Gelder dat?


'Vergeet het geld.' Dat is vaak zijn eerste boodschap bij contractbesprekingen. RKC wil een podium bieden voor talenten die nog even moeten rijpen en voor oudere spelers op wie een krasje zit, zoals Van Gelder dat formuleert. 'Jongens die een verkeerde afslag hebben genomen.'


Spelend op het hoogste niveau heeft RKC iets te bieden. Van Gelder: 'We hebben de naam van een familieclub, maar RKC is meer dan dat. Het is leuk dat ik de waardering krijg, maar het is een gezamenlijke inspanning.


'Deze club heeft een behoorlijk professioneel apparaat op alle benodigde vlakken. Daarbij is alles gericht op het eerste elftal. Daarom kan ik ook tegen spelers zeggen dat ze even niet aan geld moeten denken. Wij kunnen voetballers beter maken, zodat ze daarna geld kunnen verdienen.'


Voorbeelden daarvan zijn legio. Bij de laatste lichting denkt Van Gelder aan Jozefzoon en Cuco Martina. De eerste, afkomstig uit de opleiding van Ajax, leek voor het hoogste niveau te kort te schieten. Maar na een voortvarend jaartje RKC kan hij het bij PSV nog een keer proberen.


Martina leek als werknemer van het failliete RBC zelfs verloren voor het betaald voetbal. Van Gelder viste hem echter op uit de boedel. 'Ik zie hem nog zo binnen wandelen met een RBC-tasje onder zijn arm.'


Na twee seizoenen RKC was Cuco Martina deze zomer goed voor een contract bij FC Twente.


Natuurlijk gaat het niet altijd goed. De Franse spits Teddy Chevalier, die zich overal onmogelijk had gemaakt, leek bij RKC aanvankelijk zijn draai te vinden. 'Maar helaas konden we het niet met hem afmaken.'


En Rodney Sneijder gaat in de herkansing. Van Gelder: 'De potentie is er.' Maar blessureleed heeft Sneijder langdurig aan de kant gehouden.


Om de gaten te dichten, werd in heel Europa gegraasd naar verpieterde talent en verloren glans. Janus van Gelder beschikt over een groot en internationaal netwerk.


Uitgevlogen RKC'ers zoals Martin Jol en Zeljko Petrovic zijn hem graag van dienst. En dat geldt ook voor PSV-directeur Marcel Brands, die als voetballer lang de eer van RKC hoog hield.


De stabiliteit moet nu komen van de oud-internationals Dennis Rommedahl en Romeo Castelen. Via de laatste belandde de Senegalese international Mickaël Tavares in Waalwijk, ook zo'n voetballer met een krasje. De Franse talenten Jean-David Beauguel en Prince-Désir Gouano vonden in RKC het tussenstation op de weg die alsnog naar de top moet leiden.


De laatste is een verdediger, gehuurd van Atalanta Bergamo, en beleefde zaterdag een opvallend debuut tegen Ajax. Van Gelder: 'Hij heeft zes weken lang gesukkeld met zijn hamstring.'


Telefonisch laat hij weten dat voor RKC het seizoen nu pas echt kan beginnen. De golf van blessures is over zijn hoogtepunt heen en Koeman lijkt zijn verdediging op orde te hebben met de huurlingen Gouano en Kenny van Hoevelen in het centrum.


De terugkeer van Sno is voor Janus van Gelder de slagroom op de taart. Bij geen club kwam diens carrière van de grond, bij RKC wel. 'Een geweldige voetballer en een gouden persoonlijkheid. Evander kan het verschil zijn tussen winnen en verliezen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden