Lezersbrieven

Vergeet die 'Hollandse droom'

De ingezonden brieven van maandag 1 februari.

Windmolenpark Luchterduinen staat 23 kilometer uit de kust en telt 43 windmolens. Beeld anp
Windmolenpark Luchterduinen staat 23 kilometer uit de kust en telt 43 windmolens.Beeld anp

Brief van de dag:Bedankt, maar wat een geestelijke armoede!

Na de conclusie van economisch onderzoeksbureau Decisio kan de lans van deze Don Quichote worden opgeborgen. Economisch zijn er geen nadelige gevolgen voor het toerisme van het belangrijkste kustrecreatiegebied van Nederland, aldus het onderzoeksbureau in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

De kleine groep die zich eraan stoort, 'nul tot tien procent', zal zijn heil ergens anders moeten gaan zoeken, de huizen dalen niet in waarde en het levert zelfs banen op in de windsector. Kort-om deze Don Quichote, deze zure windbuil, die tot die groep behoort,wordt aangeraden zijn stacaravan te verkopen en ergens anders te gaan recreëren, nu windmolenpark Luchterduinen enorme horizonschade heeft aangericht bij Langevelderslag ( Noordwijk), overdag, volop zichtbaar. En in het donker als gigantisch rood flikkerende, knipperende horizonverstoring.

Door alles alleen maar economisch te waarderen gaat de kust naar de knoppen, maar dan niet in het kostbare duingebied en op het strand, maar door het wijde, eeuwig ongestoorde, rustgevende, prachtige uitzicht over zee en de zonsondergangen voorgoed op te offeren aan hoge windmolens. Voorgoed, terwijl het voor iets meer dan 1 miljard euro mogelijk is ze te plaatsen in de zee bij IJmuiden Ver op 64 kilometer en echt onzichtbaar. Bedankt vast economisch onderzoeksbureau Decisio, bedankt vast minister Kamp en plaats die parken tussen Katwijk en Zandvoort nog dichter bij de kust, op 18 kilometer. Economisch bedacht, maar wat een geestelijke armoede.

Jan Dieho, Hilversum

Intens verdrietig

Na het lezen van 'Ik ben geen Nederlander' zou ik Nadia Ezzeroili willen zeggen dat ze ongelijk heeft, dat ze niet moet wanhopen over het land van Spinoza, maar haar keiharde tekst raakt me en ik kan niet anders dan haar mening delen.

Het is wat de Duitse joden ook gedacht moeten hebben in de jaren '30. Mensen die sinds meerdere generaties in Berlijn of Keulen woonden en waarvan sommigen gevochten hadden in de loopgraven van 14-18, die moesten zeggen 'ik ben geen Duitser meer', omdat er een moment is waarop de samenleving waarin ze zich thuis voelden hen liet begrijpen dat ze er niet meer bij hoorden en dat ze er eigenlijk nooit bij gehoord hadden.

Ik zou haar willen zeggen dat ze ongelijk heeft maar intens verdrietig vraag ik me af of we niet op het punt beland zijn waarop de Nederlandse samenleving aan iemand die in Nederland geboren is en die zich Nederlander voelt, duidelijk maakt: 'Nee, jij hoort niet meer bij ons.' Ik kan alleen maar hopen dat het nog niet zover is.

Désirée van der Kraats, Le Bourg

Vrijheid

Lieve Nadia, je mag zijn wat je wilt en jezelf noemen hoe je wilt. Heerlijk dat je die vrijheid hebt. Je eigen weg vinden en daar gaan waar je sterker van hoopt te worden. Alle mensen doen dat. Het heet volwassen worden. Het is als een reis vol hindernissen die je aanvangt en een leven lang duurt.

Als Marokko datgene biedt dat je nodig hebt om je geaccepteerd te voelen, probeer het uit. Er zijn echter heel veel plekken in de wereld waar mensen heen gaan om zich te ontwikkelen of om zich 'gewoon goed' te voelen.

Zoek niet in een relatief vertrouwde richting en vergeet die 'Hollandse droom', want het is een beeld dat je is aangepraat of jezelf hebt opgelegd.

Omhóóg Nadia. Kijk omhóóg, want daar is de blauwe lucht...

Hans Tiessen, Amsterdam

Zwijgende meerderheid

Er zijn autochtone Nederlanders die het juist toejuichen dat Achmed Aboutaleb als Nederlander burgemeester van Rotterdam is geworden. Er zijn autochtone Nederlanders die een traantje wegpinken van ontroering als tegen alle stromingen in Khadija Arib als Nederlandse voorzitter van de Tweede Kamer wordt.

Ook vinden deze autochtone Nederlanders het helemaal geen bezwaar dat bovenstaande genoemden een dubbele paspoort hebben, integendeel het kan juist een voordeel zijn: een brede kijk op de wereld.

Deze autochtone Nederlanders horen wij te weinig ,zij behoren tot de zwijgende meerderheid die zich niet verlaagt tot ongenuanceerde uitspraken of lafhartig electoraal politiek gedrag.

Zij zouden zich wat meer moeten uitspreken, zoals ik nu, en wees er van overtuigd dat we met heel velen zijn. Alleen de schreeuwlelijken horen we veel te veel en dat is voer voor journalisten en dat geeft een foute beeldvorming in de media maar spiegel je daar niet aan! Blijf bij ons we hebben je hard nodig.

Bart Brink, Huizen

Leunstoelbondscoach

De wereldmachten Amerika en Rusland bombarderen in Irak en Syrië al enkele maanden alles van Islamitische Staat wat los en vast zit. Maar toch 'moeten' de Nederlandse F-16's nu precisie bombardementen gaan uitvoeren.

Vrij vertaald naar de Nederlandse strateeg en bondscoach b.d, dhr..L. van Gaal vraag ik me dan oprecht af: 'Zijn zij nou zo slecht of zijn wij nou zo goed?'

Robert van der Touw, Voorschoten

Hoezo haat?

Waarom haat iedereen Phil Collins?

Wilt u als redactie namens u zelf praten?

Niet iedereen haat Phil Collins. Ik in ieder geval niet. Dus deze stelling klopt al niet. Haten is een ook een erg overtrokken woord in deze context.

Jos Bonink, Tilburg

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden