Vergeet de vrachtwagenchauffeurs niet

De ingezonden brieven van woensdag 5 augustus.

Vrachtwagens staan vast voor de Eurotunnel. Beeld afp
Vrachtwagens staan vast voor de Eurotunnel.Beeld afp

Brief van de dag: Vergeet de chauffeurs niet

Naar aanleiding van uw goede berichtgeving over vluchtelingen in Calais het volgende.

Laat ons ook eens denken aan de vrachtwagenchauffeurs die weken van huis Europa draaiende houden en belemmerd worden in hun werkzaamheden door ofwel stakende Fransen of migranten of regeringen die niet of nauwelijks reageren op dit probleem. Deze mannen of vrouwen die soms uren lang in de file staan zowel aan de Franse kant of op de M20 aan de Britse kant en als het tegenzit nog een dikke boete krijgen als er een paar migranten in hun vrachtwagen zijn geklommen. Deze mensen die met hart en ziel hun werk doen denk er is aan als U ze ziet rijden op weg naar Uw vakantiebestemming.

Wim Olthof, Bergen

De ramp in Alphen verklaard

Elke scheepsbouwer snapt direct waarom de dekschuit met de kraan en brug omkantelde.

Ik ben vliegtuigbouwer en kreeg in mijn opleiding ook een stukje scheepsbouw. Daarom weet ik dat elk drijvend lichaam onder belasting een kritische hoogte heeft voor het zwaartepunt boven het wateroppervlak.

Dat wil zeggen als het zwaartepunt van de belading boven dat punt ligt, dat de boot bij een verstoring zal kantelen.

Hier was duidelijk sprake van een net even te hoog zwaartepunt waardoor een lichte zwaaiing van de brug aan zijn hijskabels het evenwicht verstoorde en de boel omviel.

Het had voorkomen kunnen worden door de kritische zwaartepunt-ligging voor de dekschuit te berekenen en te zorgen (door de brug bijvoorbeeld plat te vervoeren) dat het zwaartepunt van kranen en brug onder dat punt bleef.

Max Farjon, Leende

Atkinson over ongelijkheid

Peter de Waard schrijft over het boek van Atkinson (Inequality) waarin wordt betoogd dat er politieke maatregelen nodig zijn die links staan van het SP-programma om de groeiende ongelijkheid tegen te gaan.

Dat is waar, maar wat De Waard niet vermeldt is dat Atkinson schrijft over Engeland, dat hij graag in de richting zou willen sturen van Nederland wat gelijkheid betreft. Engeland behoort volgens zijn boek namelijk tot de meest ongelijke westerse landen, terwijl Nederland volgens zijn maatstaven het meest gelijke is.

De ironie wil dat dit soort voorstellen in Nederland wel gehoor vinden, juist omdat we gelijkheid belangrijk vinden, terwijl in Engeland net een regering gekozen is op een omgekeerd Robin Hood-programma: belastingverlaging voor de rijken en korting op uitkeringen voor de armen.

Hans de Pater, Delft

Vliegtuigvleugel is geen bal

Beste Frans Ouwerkerk, een stuk van de vliegtuigvleugel is niet hetzelfde als een bal. Een bal drijft op het water en is daarmee meer een speelbal van de wind dan van de stroming. Een stuk vleugel zweeft onder de waterlijn (vandaar ook die zeepokken) en wordt daardoor niet of nauwelijks beïnvloed door de wind. Het 'terugrekenen' naar waar dit wrakstuk vandaan komt zal echter weinig helpen. Dat kan nooit nauwkeuriger dan het gebied dat men nu al op grond van satellietgegevens afzoekt.

Johan Elzenga, Koudekerk aan den Rijn

Kusuma moet blijven

Ondergetekende was een van die gelukkige groep koorzangers, die met begeleiding van Harimada Kusuma de afgelopen week mocht zingen in de Ardèche. Het was een fantastische week. Gerard Legeland als dirigent en Harimada achter de piano maakten het mogelijk dat we eergisteravond in het kerkje van Laboule een prachtig concert konden geven.

Ik heb Harimada leren kennen als een zeer beminnelijke jongeman en een briljant pianist. Harimada begeleidde ons niet alleen, maar stimuleerde ons een week lang, hij legde uit, improviseerde, moduleerde, componeerde en maakte grappen, niet alleen muzikaal, terwijl hij de sterren van de hemel speelde.

Een geweldige ervaring. Wat een stomme fout van ministeries en IND om deze man het leven zo zuur te maken dat hij niet meer in ons land wil wonen! Zijn ze er nog steeds niet achter dat het niet gaat om bureaucratie en de letter van de wet, maar om medemenselijkheid en de geest van de wet? Ik voel zijn vertrek als een persoonlijk verlies, maar het verlies voor Nederland is vele malen groter.

Bea Dorpema, Utrecht

Boer, melk en fosfaat

Bas van den Bos heeft de klok horen luiden, iedere boer kent de marktwerking die hij beschrijft.

Maar vervolgens is er een overheid die boerenbedrijven die groeien fosfaatrechten gaat toewijzen. En waar komen die extra fosfaatrechten voor de groeiers vandaan? Juist, bij de niet-groeiers.

Dus heb je als boer 50 koeien en voldoende grond, dan moet je straks terug naar 40 koeien, opdat een andere boer dan 400 koeien kan houden. En je melkprijs halveert ook nog eens.

Wil je boer blijven, dan moet je wel bij de groeiers horen! Dan blijft er nog wat over na korting.

Anneke Koekkoek, melkveehoudster te Harlingen

Vlinders en wilde bijen

Wat een leuk artikel over de nationale vlindertelling. Sinds vorig jaar heb ik ook zo'n mooie struik op mijn terras. Ik geniet dagelijks van alle soorten vlinders die erop afkomen.

Een aardige bijkomstigheid is dat de wilde bijen zich daardoor ook hier thuis voelen. Die graven gaatjes tussen de tegels en verschansen zich daar. Zou je de hele boel gaan reinigen met schoonmaakazijn (ecologisch verantwoord?), dan ben je al dit moois kwijt! Dus: laat ze zich lekker volslurpen met al die heerlijke nectar. En dat allemaal op een tegelterrasje achter een seniorenwoning in een dorpje in de Achterhoek!
Danielle Ruiters, Barchem

Bijdragen en brieven

Bijdragen en brieven tellen respectievelijk max. 600 dan wel 200 woorden. Adres en telefoonnummer vermelden. Gelijktijdige aanbieding aan andere kranten is ongewenst.

opinie@volkskrant.nl

brieven@volkskrant.nl

ombudsvrouw@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden