Vergeefse oproep Wilders aan Kamer over reis Amri

PVV-leider Geert Wilders heeft alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer om steun gevraagd. Hij wil het kerstreces onderbreken om met premier Rutte te debatteren over het door Nederland reizen van de vermoedelijke dader van de aanslag in Berlijn, Anis Amri.

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders en Halbe Zijlstra (VVD) tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.Beeld anp

Die zou na zijn terreurdaad op 19 december in Berlijn, waar hij met een vrachtwagen inreed op een kerstmarkt waarbij 12 mensen om het leven kwamen, vanuit Nijmegen of Amsterdam de bus naar Lyon hebben genomen. Amri werd uiteindelijk doodgeschoten in Milaan. 'Onze grenzen zijn blijkbaar zo lek als een mandje', schrijft Wilders aan zijn collega-fractievoorzitters, 'en ons land loopt groot gevaar.' De PVV-voorman wil in het debat voorstellen het Schengen-verdrag buiten werking te zetten.

Wilders krijgt vooralsnog weinig steun voor zijn verzoek het reces, dat tot 16 januari duurt, te onderbreken. 'Pas 1 reactie binnen', twitterde Wilders enkele uren na zijn oproep. 'Van Halbe Zijlstra VVD: géén steun voor terugroepen van de Kamer voor debat nu.' Het van de PVV afgesplitste duo Bontes en Van Klaveren, die als VNL deelnemen aan de komende verkiezingen, steunt Wilders' verzoek.

PvdA, CDA en D66 willen geen debat, maar eerst een uitlegbrief van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. D66-Kamerlid Verhoeven wil die brief nog deze week hebben. Hij ergert zich eraan dat het nieuws over de doorreis van Amri 'paniekerig' van buitenlandse media komt. 'Waarom komt de minister niet zelf met dit nieuws en bijbehorende zorgvuldige uitleg? Of wist de minister er niet van?' De D66'er wijst erop dat een van de aanslagplegers van Zaventem, Ibrahim el Bakraoui, in 2015 de paspoortcontrole op Schiphol passeerde, hoewel Turkije voor hem had gewaarschuwd.

Ook PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch vraagt minister Van der Steur om uitleg per brief. 'Maar het OM is nu een strafrechtelijk onderzoek begonnen en dat vind ik belangrijker.' Marcouch zegt er begrip voor te hebben als Van der Steur niet al te veel kan melden over het reisgedrag van Amri, omdat de bewindsman daarmee mogelijk het onderzoek van het OM doorkruist. 'Maar uiteindelijk willen we van Van der Steur wel van de hoed en de rand weten.'

Het voorstel van Wilders om Schengen 'uit' te zetten, grenzen te sluiten en het vrije verkeer van personen aan banden te leggen, wordt in het buitenland nagezegd door de Franse presidentskandidate Marine Le Pen en de Britse politicus Nigel Farage, bekend van de Brexit. Le Pen noemt de reis van Amri, die zonder gecontroleerd te worden met een pistool op zak door Duitsland, Nederland, België en Frankrijk lijkt te hebben gereisd, 'symptomatisch voor de laksheid in Europa'. Farage noemt het vrije verkeer in de Europese Unie 'een gevaar voor de openbare veiligheid'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden