Vergaderzaal Ajax lijkt wel een kleedkamer

AMSTERDAM - 'Ik kom uit een geslacht van walvisvaarders en kokkelvissers. Dat is ruw volk maar een toonbeeld van beschaving in vergelijking met hoe het er nu bij Ajax aan toe gaat.'


Hans Bakker neemt rustig de tijd om zijn vragen aan de leiding van Ajax in te leiden. Afgaande op het instemmende gemompel had hij het gevoel van de meerderheid van de aanwezigen op de aandeelhoudersvergadering van Ajax niet beter onder woorden kunnen brengen. De openlijke machtsstrijd binnen hun club moet stoppen.


De felheid waarmee aandeelhouders president-commissaris Steven ten Have tegemoet treden is dan ook ongekend. Tijdens het jaarlijkse toneelstuk dat de aandeelhoudersvergadering van de Amsterdamse club is - de vereniging Ajax heeft zelf 73 procent van de aandelen in handen - wordt de essentie van de crisis die de club nu al ruim een jaar splijt tot in essentie blootgelegd.


In de oorlog tussen Ajax en Ajax staan de romantische voetballiefhebbers tegenover de rationele bestuurskundigen, die de wetten van de kleedkamer nooit helemaal zullen begrijpen. Beide kampen willen Ajax op hun manier terug naar de top brengen. Maar geen van beide partijen is sterk genoeg om de tegenpartij de beslissende slag toe te brengen, zoveel maakt de aandeelhoudersvergadering wel duidelijk.


Zo was er maar weinig begrip voor de talloze goedbedoelde pogingen van Ten Have om aan de hand van juridische en economische argumenten uit te leggen waarom hij doet wat hij doet. Na een tijdje weigert een aandeelhouder na een antwoord op zijn vraag te hebben gekregen triomfantelijk de inspreekmicrofoon te verlaten. Zelfs al blijkt hij niet in staat de woorden van de president-commissaris te weerleggen.


Bij elk normaal bedrijf was het de vragensteller geweest die met hoon zou zijn overladen. Bij Ajax is het de president-commissaris die het te verduren krijgt. 'Wat is hij glad hè', schreeuwt iemand door de zaal.


De balans slaat door naar de andere kant als beurskenner Peter Paul de Vries het woord vraagt. De voormalige directeur van de Vereniging van Effectenbezitters wil op persoonlijke titel weten waarom het jaarverslag vol staat met anekdotes als 'de spelers hebben het kampioenschap tot in de kleine uurtjes gevierd met de fans'. Dat is leuk in een jaarverslag, zegt De Vries, 'maar waarom lees ik niets over voetbalbeleid?'


Hij richt zich tot voetbalcommissaris Johan Cruijff.


De Vries: 'Waarom lees ik in dit stuk niets over het door u ingeslagen voetbalbeleid?'


Cruijff: 'Dat weet ik niet. Ik heb het niet gedrukt.'


De Vries: 'Heeft u in het jaarverslag wel iets gelezen waar u achter staat?'


Cruijff: 'Ik denk alleen maar over voetbal. Vandaar dat ik het niet gelezen heb.'


Mythologie

Slechts één aandeelhouder vraagt zich hardop af of het geen vreemde gang van zaken is, een commissaris bij een beursgenoteerde onderneming die niet de moeite neemt zich te verdiepen in het jaarverslag. Hij richt zich echter onmiddellijk tot de rest van de raad van commissarissen. Beseffen zij wel wat het betekent om een functie te aanvaarden bij een bedrijf als Ajax?


Tegen de tijd dat de beurt aan Cruijff is om te antwoorden, zijn de scherpe kantjes van de vraag weggepoetst door Ten Have. Cruijff volstaat met nog eens uit te leggen waarom alleen voetballers in staat zijn Ajax zijn oude glans terug te geven.


Bakker is er niet gerust op. Na zijn familiegeschiedenis uit de boeken te hebben gedaan schakelt hij over op de Griekse mythologie. Hij vertelt dat Ajax ooit een groots strijder was, maar uiteindelijk in zijn eigen zwaard viel.


Een andere aandeelhouder valt hem bij. 'Ajax kon op het einde het onderscheidt tussen vrienden en vijanden niet meer maken. Toen hij besefte wat een gevaar hij was geworden, moest hij zichzelf wel doden.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden