Verenigt u

Eerst heb je het c-peloton, voor meisjes van acht tot twaalf jaar. Ben je twaalf jaar of ouder, dan kun je naar het b-peloton....

Waarmee de Metronettes eigenlijk de hele range wel coveren. Want naast a, b, en c-meisjes zijn er tegenwoordig ook twee jongens lid. Niet veel, maar het is een begin.

Je moet er hard aan blijven trekken, zegt Metronette-voorman G. van Hussen. Krijgen de meiden verkering, dan zie je ze niet meer terug, dus is het verloop groot. Die Amerikaanse pakken - blauwe kostuums met lange broek, witte contraststrook en rode glitterversiering - kosten een lieve duit. En de subsidie wordt steeds minder. Van de gemeente Amsterdam mogen de Metronettes al niet meer in de carnavalsoptocht meelopen. En de bijdrage van het Gemeentelijk Vervoers Bedrijf (de Metronettes begonnen in 1906 als Amsterdamsche Tram-Harmonie) houdt niet over.

Terwijl in de hal van de Balie in Amsterdam de Metronettes zaterdag hun twirlstokjes door de lucht laten zoeven, staat Van Hussen met zijn gele wervingsfolders klaar. Veel raakt hij er niet kwijt, want het publiek in de Balie behoort niet direct tot het soort ouders dat zijn kroost als majorette wil zien paraderen.

De Metronettes zijn hier in het kader van All together now, een presentatie van het vrijetijds-verenigingsleven in velerlei gedaante. Zoals daar zijn aquariumvereniging Badis Badis (vestigingen in Amsterdam en Almere), het Meccano gilde (638 leden), klaverjasvereniging De Gooyer en Door Begeerte Verenigd, de club van vrienden van computer-erotiek.

Op de omloop een verdieping hoger is een tienerkamer behangen met foto's, posters, dagboeken en platenhoezen van dat ene idool: Queen, en dan vooral Queen-zanger Freddie Mercury. Hier presenteert zich een deel van de harde kern van de Queen-fanclub (1800 leden). 'Zo'n kamer is in werkelijkheid nog veel erger', zegt Robin Leising. En hij kan het weten. Zijn moeder Wil is Queen-fan vanaf zijn geboorte. En zelf is hij niet alleen fan, maar ook verzamelaar. Een royaal gebaar naar de uitstalkast met zeldzaamheden maakt het verschil duidelijk.

De Balie zou zichzelf niet zijn als met All Together Now geen hoger doel gediend zou worden: inzicht te verschaffen in wat mensen er toe drijft zich te verenigen.

Een aantal voordrachten dient daarover opheldering te verschaffen. Maar dat pakt minder overtuigend uit. Leuk om te horen dat Vrij Nederland-journalist Kees Schaepman graag hockeyt, dat Tijs Goldschmidt dol is op tropische vissen en dat kunstenaar Dick Polak (maker van de vitrine met stalen vlinders die op de omloop geëtaleerd wordt) al van kindsbeen af gafascineerd is door Meccano, maar daarmee is nog niets over verenigingen gezegd. Want waarom zouden zij hun passie willen delen met anderen? Is het niet juist heel aantrekkelijk je passie helemaal in je eentje te koesteren?

Datgene waarover men niet spreken kan, daarover moet men zwijgen, zegt E.P. Kwaadgras. Zijn voordracht is van een geheel andere orde, namelijk die van de vrijmetselaren. De mensengemeenschap is een kathedraal waarin een ieder zich kan voegen, zegt hij. Juiste kennis leidt tot juist handelen, en kennis heeft daarbij een morele dimensie; daarin is zijn orde strikt Socratisch, verzekert hij ons.

Waarmee het gebied van de vrijetijds-verenigingen verruild wordt voor dat van de levensovertuiging. Maar is dat erg? Is er eigenlijk een wezenlijk verschil tussen de passie van een vrijmetselaar en die van een Meccano-bouwer, die in de Rotterdamse haven bouwtekeningen van hijkranen gaat maken om thuis te kunnen naknutselen?

De leden van Mannenkoor Manoeuvre hebben elkaar gevonden in een gedeelde liefde voor het geblokte hemd en het lied met de knipoog. Zij mogen om vijf uur deze verenigingsmiddag beëindigen. Met Let the sunshine in, Hair en met Tous les garçons uit veertig kelen. Alsof dat nog niet genoeg is, worden we verzocht om allemaal mee te zingen.

Rond gup, en Queen, en klaver vrouw, rond havenkraan en Socrates, desnoods zelfs rond het camp-vuur - verenigt u!

Ariejan Korteweg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden