Verenigingsman die Drenthe op de kaart zette

Henk Weggemans was een praktisch ingestelde PvdA'er die veel voor elkaar kreeg in zijn dorp Wijster en zijn provincie Drenthe.

Henk Weggemans.

Zijn laatste opvallende activiteit was een terugblik op de treinkaping in Wijster, veertig jaar na deze dramatische gebeurtenis. In januari dit jaar verscheen het boekje Een trein staat stil over de twaalf dagen in 1975 dat Zuid-Molukkers een treinstel met dertig passagiers in gijzeling hielden. Henk Weggemans was een van de auteurs. Korte tijd later werd hij ziek. Op 4 maart overleed hij in het academisch ziekenhuis in Groningen op 72-jarige leeftijd.

Weinig bestuurders hebben Drenthe zo op de kaart gezet als Weggemans. Hij was twee keer gedeputeerde, pleitbezorger van FC Emmen en beheerder van het erfgoed van Harry Muskee, de zanger van Cuby & The Blizzards uit Grollo.

In zijn geboorte- en woonplaats Wijster had Weggemans talrijke bestuursfuncties die hij decennialang volhield. Vijftig jaar was hij secretaris van het Dorpshuis en vele decennia ook van de Verenigingen voor Volksvermaken en de gymnastiekvereniging. Hij was een praktisch ingestelde PvdA'er met wie 'je een meningsverschil kon hebben maar nooit ruzie kreeg'. 'Als hij zei dat een plan er niet in zou zitten, dan geloofde iedereen hem ook. Velen zullen hem echter herinneren als de man die het toch voor elkaar wist te krijgen', schreef de secretaris van de PvdA in een in memoriam. Zijn zoon Tomok: 'Hij discussieerde graag, maar altijd bleef hij rustig. De emotie kwam altijd van de andere kant.'

Kweekschooldiploma

Slechts een half jaar van zijn leven woonde hij niet in Drenthe. Dat was toen hij zijn kweekschooldiploma had gehaald en in de provincie geen baan kon vinden. Zes maanden stond hij voor de klas in Rotterdam, voordat hij naar een lagere school in Hoogeveen kon. Hij zou hier blijven totdat hij gedeputeerde werd - een fulltime functie waarmee hij zijn pensioen haalde.

Weggemans' vader was aardappelkeurmeester in Wijster. Henk volgde de mulo in Beilen en de kweekschool in Meppel. Als jong broekie was hij al actief in de gemeentepolitiek van Beilen. Daar constateerde hij dat de dorpen het in bestuurlijk opzicht moesten afleggen tegen de steden die veel meer gedaan kregen. Begin jaren zeventig was hij mede-oprichter van de vereniging Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe (BOKD).

Weggemans was 25 jaar actief in de provinciale politiek. In 1978 begon hij als Statenlid, in 1986 werd hij fractievoorzitter en van 1994 tot 2003 was hij gedeputeerde economie en financiën. In 2006 werd opnieuw een beroep op hem gedaan nadat een collega ernstig ziek was geworden.

Avonturiersbloed

Hij deed veel voor de vernieuwing van het Drents Museum in Assen en stond mede aan de basis van de financiering van een nieuw stadion van FC Emmen. Ook was Weggemans jarenlang voorzitter van Stichting tot behoud van het cultureel erfgoed Harry Muskee. 'Niet dat hij nu zo gek was op bluesmuziek. Maar hij kende Harry. En hij had grote belangstelling voor de geschiedenis van de provincie', stelt Tomok.

Dat hij zo verknocht was aan Drenthe betekende niet dat hij geen avonturiersbloed had. Begin jaren zeventig ontmoette hij in Joegoslavië een Pool die zei dat hij eens naar de stad Bydgoszcz (het vroegere Bromberg) moest gaan. 'Mijn zus kan je daar wel een rondleiding geven.' Toen hij een jaar later met de Transsiberië Express reisde, stapte hij daar uit. Die zus zou zijn vrouw worden, hoewel het vijf jaar kostte voor zij van achter het IJzeren Gordijn naar Nederland kon komen. Samen kregen ze een zoon.

In 2007 werd Weggemans getroffen door een aortascheuring, wat verholpen werd met een prothese. Dit jaar liep hij daar een infectie op, wat hem uiteindelijk fataal werd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden