Vereniging verlangt vergoeden alle schade

Als het aan advocaat H. Lindeman ligt, zal de watersnood nieuwe jurisprudentie opleveren. De Gorinchemse jurist heeft maandag de Vereniging Belangenbehartiging Gedupeerden Watersnood opgericht....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'Alles, alles, alles moet worden vergoed', zegt Lindeman. Dus de volledige materiële schade van bedrijven en niet 65 of 90 procent daarvan, zoals het kabinet heeft bepaald. En ook de omzetderving moet worden uitgekeerd, waarover de verantwoordelijke ministers hebben besloten dat die niet zal worden vergoed.

Maar vooralsnog is onduidelijk waarop de aansprakelijkheid van de overheid is gebaseerd. Volgens de Gorinchemse advocaat zijn er nauwelijks rechterlijke uitspraken over de consequenties van hoog water en lage dijken.

Lindeman: 'Het wordt een novum. Een Amsterdamse hoogleraar attendeerde ons bijvoorbeeld op een bepaling in het Nieuw Burgerlijk Wetboek, waarmee we misschien de volledige schade van ondernemers en particulieren op de overheid kunnen verhalen.'

In die bepaling (artikel 174 boek 6) staat dat een bezitter van een opstal aansprakelijk is voor schade als de opstal niet aan de eisen voldoet 'die men daar in de gegeven omstandigheden aan mag stellen'. Lindeman: 'Volgens de hoogleraar is een dijk ook een opstal. Het is aardig om uit te zoeken of we iets aan dat artikel hebben.' Ook het bestuursrecht biedt misschien aanknopingspunten.

De advocaat heeft een groep specialisten geformeerd die zal bekijken hoe de schade kan worden verhaald en welke overheidsorganen aansprakelijk moeten worden gesteld. Ook particulieren met immateriële schade kunnen zich bij de advocaat melden.

Iedere ondernemer moet 1500 gulden neerleggen voor het lidmaatschap van de vereniging. Particulieren betalen 250 gulden. Met dat geld kunnen de kosten van het voorbereidende juridische werk worden betaald, zegt Lindeman, plus de griffierechten als er een proces tegen de overheid komt.

Volgens de advocaat hebben zich honderd particulieren en dertig ondernemers aangemeld. Twee kantoorgenoten van Lindeman, die vanwege een dreigende dijkdoorbraak moesten evacueren, zijn nog geen lid, bekent Lindeman. 'Maar die heb ik vandaag dan ook nog nauwelijks op kantoor gezien.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden