Vereniging van huisartsen blaast acties af

Het bestuur van de Landelijke Huisartsen Vereniging LHV roept zijn leden op om de aangekondigde acties af te blazen. Deze week ontvangen alle zevenduizend LHV-leden een brief van hun bestuur met dit advies....

Het actiemiddel is te zwaar nu minister Borst van Volksgezondheid vorige week een aantal eisen van de artsen alsnog heeft gehonoreerd, meent het LHV-bestuur.

Op aanraden van minister Borst besloot het kabinet vrijdagavond om de premies voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering, die in de jaren 1999 en 2000 zeer sterk zijn gestegen, alsnog in één keer te compenseren in plaats van in drie jaar tijd, zoals eerder het voornemen was. Daarmee is voor de huisartsen een bedrag van in totaal 33 miljoen gulden gemoeid.

Ook andere vrije beroepsbeoefenaren (zoals medisch specialisten en fysiotherapeuten) kunnen rekenen op een compensatie ineens. Over het compenseren van de exorbitante premiestijging in 2001 (soms met 400 procent) wordt later dit jaar beslist.

Voorts besloot het kabinet op aanraden van Borst om nog dit jaar 55 miljoen gulden extra beschikbaar te stellen voor een verhoging van de praktijkkostenvergoeding (huis, apparatuur, doktersassistente). Bij de Voorjaarsnota was daarvoor al 70 miljoen gulden uitgetrokken. De LHV had aanvankelijk ruim een miljard geëist. Na de stakingen van enkele weken geleden verhoogde Borst haar bod naar 250 miljoen op jaarbasis, maar het was nog onzeker of het kabinet haar daarvoor formeel toestemming zou geven.

Dat gebeurde dus vlak voor het Pinksterweekeinde. Maar de verhoging gaat wel pas per 1 juli in, in plaats van met terugwerkende kracht tot 1 januari, zoals de huisartsen wilden. Voor het lopende jaar is daarom geen 250 miljoen beschikbaar, maar 125 miljoen.

Op advies van het LHV-bestuur hadden veel huisartsen besloten om hun contract met de zorgverzekeraar per 1 juli op te zeggen. Dat zou vooral hinderlijk zijn voor de ziekenfondspatiënten.

Als er geen contract is, vergoedt het ziekenfonds niet langer automatisch de huisartshulp. De verzekerde zou in dat geval het particuliere huisartstarief (circa 40 gulden per consult) moeten betalen. Die nota zou hij overigens wel vergoed krijgen van zijn verzekeraar.

Daarnaast was een aantal huisartsen van plan om vanaf 1 juli geen avond-, nacht- en weekeinddiensten meer te verrichten, omdat zij de vergoeding daarvoor te laag vinden. Verzekeraars, die verplicht zijn zorg te garanderen aan hun verzekerden, moeten dan ziekenhuizen inschakelen waar patiënten die met spoed hulp nodig hebben, terecht kunnen.

Zo dreigden vorige week alle huisartsen in de Twentse gemeente Borne, tien artsen in totaal, hun verzekeraar Amicon dat zij na 1 juli geen onregelmatige diensten meer zouden verrichten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden