Verenigde Staten: val van Ramadi is 'tegenslag'

De verovering van de Iraakse stad Ramadi door terreurbeweging IS is een 'tegenslag'. Dat stelt een woordvoerder van het Witte Huis. De Verenigde Staten zullen het Iraakse leger helpen bij het heroveren van de stad. 'We geloven dat de Iraakse troepen de capaciteit hebben om met steun van de coalitie uiteindelijk Ramadi te veroveren', zei de woordvoerder tegen Amerikaanse media.

Een gemaskerde militair van het Iraakse leger bij Ramadi, tijdens de gevechten met IS. Beeld afp

De extremistisch beweging Islamitische Staat bereikte zondag het centrum van Ramadi en rukte vandaag verder op richting het oosten van de stad. Daar ligt de legerbasis Habbaniya, waar sjiitische paramilities zich voorbereiden op een tegenoffensief. NBC News meldde dat ongeveer 3.000 sjiitische troepen naar Ramadi zijn getrokken in een poging IS uit de stad te verdrijven. De Iraakse premier Haider al-Abadi riep daar gisteren toe op.

De milities moeten het leger helpen Ramadi en andere delen van Anbar te heroveren. Anbar is echter een overwegend soennitische provincie en gevreesd wordt dat de komst van sjiitische milities zal leiden tot sektarische gevechten. Een soennitische tribale leider heeft echter gezegd blij te zijn met alle hulp, zelfs van sjiitische milities. 'Wat deze dagen gebeurd is, is een groot verlies veroorzaakt door een gebrek aan goede planning door het leger', zei Naeem al-Gauoud tegen persbureau AP.

Het sjiitische Iran, dat de milities in Irak steunt, heeft aangegeven dat het land klaar is om hulp te leveren aan de strijd in Ramadi. Ali Akbar Velayati, een adviseur van de opperste leider van Iran, zei dat 'als de Iraakse regering officieel aan de Islamitische Republiek van Iran vraagt om elke mogelijke stap uit te voeren om Iran te helpen, dat Iran hier dan gehoor aan zal geven.'

Inwoners van Ramadi zijn gevlucht voor het geweld van IS en proberen te voet Bagdad te bereiken. Beeld ap

Iraakse regering rest niets anders dan Iran toe te laten

De strijders van IS behaalden een grote propagandacoup met de inname van Ramadi, al lijkt de stad voor hen onhoudbaar. Toch zou de actie strategisch wel eens een slimme zet kunnen blijken. Lees hier een analyse van Volkskrant-correspondent Remco Andersen.

Massaexecuties

Bij de val van Ramadi zijn ongeveer vijfhonderd mensen om het leven gekomen, zowel burgers als Iraakse militairen. Strijders van de extremistische groep Islamitische Staat zouden massaexecuties hebben uitgevoerd en de straten liggen bezaaid met lijken.

Na de verovering van Ramadi heeft IS tientallen aanhangers uit de militaire gevangenis in de stad bevrijd. De beweging zou ook veel wapens, pantservoertuigen en andere wagens op het leger hebben buitgemaakt.

'Wij hebben nog geen nauwkeurige telling van de doden', zei Muhannad Haimour, woordvoerder van de gouverneur van de provincie Anbar. 'We schatten dat vijfhonderd mensen zijn vermoord, zowel burgers als militairen, en dat zo'n achtduizend mensen de stad zijn ontvlucht.' De schattingen gelden voor de afgelopen drie dagen, toen de eindfase van de strijd om Ramadi begon. In april vluchtten al 114 duizend inwoners van de stad en omliggende dorpen.

Vluchten
De val van de provinciehoofdstad is een grote nederlaag voor het Iraakse leger, dat Ramadi niet wist te behouden. Op videobeelden is te zien hoe Iraakse militairen met Humvees, trucks en andere voertuigen vluchten voor IS. Ook veel burgers zijn op de vlucht geslagen. Tegen de 25.000 mensen zijn op de been in een poging IS te ontvluchten, aldus de VN.

De meeste mensen zijn richting Bagdad gevlucht, dat zo'n 100 kilometer verderop ligt. De VN en andere hulporganisaties delen voedsel, water en medische spullen uit aan de vluchtelingen. Ook hebben ze tijdelijke kampen met toiletten ingericht.

Volgens de VN zijn sommige Irakezen voor de tweede keer op de vlucht geslagen voor IS. Duizenden families hebben eerder al hun huis in Ramadi moeten verlaten toen IS richting de stad trok. Later keerden ze terug, maar nu de gevechten opnieuw zijn uitgebroken, moeten ze weer weg.

IS-strijders op zelfmoordmissie moeilijk te stoppen

Meer dan tien jaar geleden was Ramadi het toneel van een bloedige strijd tussen Amerikaanse troepen en Iraakse opstandelingen. Nu herhaalt de geschiedenis zich, alleen zitten de Amerikanen deze keer in de lucht, van waaruit ze de vijand bombarderen. Die vijand heet IS en heeft sinds zondag vrijwel de gehele stad in handen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Duizenden mensen zijn uit de stad weggevlucht. Beeld epa

Zelfmoordcommando's

IS zette gisteren zelfmoordcommando's met autobommen in om het legerhoofdkwartier in het district Malaab in Ramadi te veroveren. Een politieman bij het hoofdkwartier zei dat de militairen tientallen voertuigen en artilleriestukken en een grote hoeveelheid vuurwapens hebben achtergelaten. Op een website van militanten was te lezen dat zij onder meer tanks en raketwerpers hadden buitgemaakt.

Duizenden burgers ontvluchten Ramadi. Beeld reuters
Beeld afp
Beeld ap
Beeld ap
Beeld ap
Beeld afp
Beeld ap
Beeld reuters
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden