Verenigde Staten hardst getroffen door natuurrampen in 2012

De Verenigde Staten zijn vorig jaar financieel het hardst getroffen door natuurrampen. Hoewel slechts een kwart van de rampen in de Verenigde Staten plaatsvond, waren deze verantwoordelijk voor 69 procent van de totale schade en 92 procent van de verzekerde schade. Dit staat in een rapport van het World Watch Institute.

Een Amerikaanse vrouw rijdt met een wagentjes langs haar huis om te kijken of ze nog waardevolle spullen dan vinden tussen het puin Beeld epa
Een Amerikaanse vrouw rijdt met een wagentjes langs haar huis om te kijken of ze nog waardevolle spullen dan vinden tussen het puinBeeld epa

Verenigde Staten
De totale schade in de Verenigde Staten als gevolg van de natuurrampen bedroeg vorig jaar 170 miljard dollar (131 miljard euro), waarvan ongeveer 70 miljard (54 miljard euro) verzekerd was.

Dat de Verenigde Staten relatief veel van de schade dragen, had verschillende oorzaken. De orkaan Sandy alleen al zorgde voor een enorme schadepost. Maar ook de droogte die het midden van het land trof, zorgde voor een verzekerde schadepost die vier keer zo groot was als normaal en 20 miljard dollar (15 miljard euro) bedroeg.

De financiële schade in de Verenigde Staten was sinds 1980 slechts een keer hoger; in 2005 toen de orkaan Katrina de kust van Mississippi en New Orleans verwoestte.

905 natuurrampen
In totaal vonden er 905 natuurrampen plaats. Zuid-Amerika had met 5 procent de minste rampen te verduren. Azië had de meeste rampen: 37 procent. Europa zit daartussen in met 15 procent. Van alle natuurrampen werden 93 procent veroorzaakt door het weer. Vulkaanuitbarstingen en aardbevingen vormden de overige 7 procent.

Het aantal doden door natuurrampen was vorig jaar laag in vergelijking met andere jaren. Bijna 10.000 mensen kwamen om het leven, terwijl het gemiddelde van de afgelopen tien jaar ruim tien keer zo hoog lag op 106.000 doden.

Luchtfoto van een storm boven de Verenigde Staten Beeld afp
Luchtfoto van een storm boven de Verenigde StatenBeeld afp

Europa
De geleden schade in Europa werd voornamelijk veroorzaakt door droogte in Italië, Spanje, Portugal en een deel van de Balkanlanden. De droogte kostte deze landen bijna 4 miljard dollar (3 miljard euro). Ook Rusland had last van het gebrek aan regen en leed daardoor 600 miljoen dollar (463 miljoen euro) aan schade.

Een foto van de rivier de Nera in Italië, de droogte zorgde ervoor de rivier droog kwam te staan Beeld epa
Een foto van de rivier de Nera in Italië, de droogte zorgde ervoor de rivier droog kwam te staanBeeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden