Verenigde Staten dreigen Italië met piratenstatus

Italië dreigt door de Amerikaanse regering op een lijst van schurkenstaten te worden geplaatst. De Italianen danken die oneervolle status aan de massale piraterij van muziek, films en software....

Van onze verslaggever

Het voorstel om Italië op een hoop te gooien met beruchte piratennesten als de Oekraïne, China en Brazilië is gedaan door de IIPA, de International Intellectual Property Alliance. Deze lobbygroep van filmbazen, platenmaatschappijen en softwareproducenten beveelt jaarlijks kandidaten aan voor de Special 301.

Op deze lijst zet de Amerikaanse overheid landen die de auteursrechten aan hun laars lappen. Een vermelding op Special 301 wordt internationaal beschouwd als een diplomatieke schandvlek. Amerikaanse bedrijven gebruiken de lijst om in het handelsverkeer met het buitenland het kaf van het koren te scheiden.

De Italianen genieten al langer een dubieuze reputatie bij de IIPA. Al jaren klaagt de alliantie over de weigering van de regering in Rome om zwendel in cd's, video's en software hard aan te pakken. Omdat het land steeds beterschap beloofde, bleef de toorn van de IIPA tot nu toe uit.

Italië dreigt nu alsnog officieel tot paria te worden uitgeroepen door een maatregel die het land vorig jaar heeft ingevoerd. Rome eist dat producten - tegen betaling - van een speciaal zegel worden voorzien. Alleen dan kunnen ze op speciale bescherming tegen piraterij rekenen.

Vooral fabrikanten van software weigeren te betalen voor het zegel. Dat heeft als gevolg dat van hun programma's en spellen niet wordt bijgehouden hoeveel illegale kopieën ervan worden verspreid in Italië. Op die manier is een deel van de piraterij uit de statistieken verdwenen, aldus de IIPA. In 1999 liep de entertainment-industrie nog 643 miljoen dollar mis door schending van de auteursrechten. Na de invoering van het zegel is dat bedrag 430 miljoen dollar lager uitgevallen.

Volgens de IIPA is zeker 65 procent van de vrijetijdssoftware in Italië illegaal gekopieerd. Het percentage video's en cd's dat via onofficiële kanalen op de markt belandt, bedraagt respectievelijk 20 en 25 procent.

De Italiaanse cijfers zijn nog zuinig vergeleken bij andere landen. In Vietnam en Bolivië ligt vrijwel geen enkele legale videofilm op de schappen. In Indonesië koopt slechts 1 op de 100 consumenten computerspellen met een officiële licentie. De Brazilianen zijn de schrik van de platenindustrie. Slechts 2 procent van de verkochte cd's is niet illegaal gekopieerd. In Thailand is 98 procent van de zakelijke software afkomstig uit illegale perserijen of van kennissen of buren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden