Verenigde Naties: IS richt bloedbad aan rondom Mosul

De Verenigde Naties hebben berichten ontvangen van gruweldaden die zouden zijn uitgevoerd door tereurgroep IS in dorpen rond de noordelijke Iraakse stad Mosul, waar het regeringsleger momenteel een offensief uitvoert. Zo zouden vijftig voormalige politieagenten zijn gedood en zijn zeventig inwoners van een dorp vermoord. Vijftien lichamen zijn in een nabijgelegen rivier gedumpt.

Iraakse families op de vlucht voor IS in de buurt van Mosul. Beeld afp
Iraakse families op de vlucht voor IS in de buurt van Mosul.Beeld afp

Ook zou IS drie vrouwen en drie meisjes hebben doodgeschoten in Mosul tijdens een parade van burgers, die vermoedelijk werden ingezet als menselijk schild tegen de aanvallen van de coalitie. De reden voor het doodschieten door IS zou zijn dat een van de meisjes gehandicapt was en daarom niet snel genoeg liep.

De lichamen van de zeventig dorpelingen zouden afgelopen donderdag doorzeefd door kogels zijn ontdekt door Iraakse veiligheidstroepen in het dorp Taloul Naser, net buiten Mosul. De vijftig voormalige politieagenten zouden afgelopen zondag om het leven zijn gebracht.

Het nieuws is verspreid door VN-woordvoerder Rupert Colville tijdens een bijeenkomst in Genève. Hij baseert zich op bronnen die de VN in het verleden heeft gebruikt en benadrukt dat het om voorlopige berichten gaat die nog geverifieerd moeten worden.

Offensief

Het offensief rondom Mosul, het laatste IS-bolwerk in Irak, duurt nu acht dagen. Iraakse en Koerdische soldaten zijn de stad op zo'n acht kilometer genaderd. Afgelopen week wisten ze een reeks dorpen rondom de stad te bevrijden uit handen van IS.

De coalitie die is betrokken bij het offensief bestaat uit zo'n 100.000 strijdkrachten. Er zijn naar schatting nog zo'n 4.000 IS-strijders in Mosul. Die verzetten zich hevig, onder meer door gebruik te maken van mijnen, sluipschutters, bomaanslagen en de inzet van burgers als menselijk schild.

Donderdag en vrijdag executeerde IS 284 mannen en jongens in Mosul, aldus een Iraakse bron tegen CNN. Volgens de Iraakse zender Al Sumaria zouden 61 slachtoffers jonger dan 14 jaar zijn geweest.

De slachtoffers werden eerder door IS als menselijk schild ingezet op de frontlinie. De Verenigde Naties spraken afgelopen week hun zorgen uit over het vermoeden dat 550 families uit Mosul en omstreken voor datzelfde doel zouden worden ingezet.

Wantrouwen in de kampen

Met auto's komen de vluchtelingen uit IS-gebied aangereden: zijn ze wel te vertrouwen? Lees hier de reportage van correspondent Ana van Es.

Iraakse families op de vlucht voor het geweld rondom Mosul. Beeld afp
Iraakse families op de vlucht voor het geweld rondom Mosul.Beeld afp

Verrassingsaanvallen

Om de aandacht af te leiden van het offensief in Mosul, voert IS verrassingsaanvallen uit. Dinsdag veroverde IS delen van de afgelegen westelijke stad Rutba. De aanval werd zondag al ingezet. Rutba ligt op zo'n 100 kilometer van zowel de Jordaanse als de Syrische grens.

De stad staat nu voor ongeveer de helft onder controle van de terroristen. In de andere helft bevinden zich Iraakse legereenheden en strijders van soennitische stammen. Het leger voert versterkingen aan voor de tegenaanval, zo liet het weten. De Amerikaanse luchtmacht voert aanvallen uit op Rutba.

Vorige week bestormden jihadisten de noordelijke stad Kirkuk, waar ze na hevige gevechten door Koerdische Peshmerga's werden verdreven. De VN hebben dinsdag hun zorgen uitgesproken over het gedwongen vertrek van 250 soennitische families uit Kirkuk nadat IS daar is verdreven. Volgens de VN gaat het om 'een collectieve straf', opgelegd door de lokale autoriteiten in Kirkuk. De autoriteiten verdenken soennitische inwoners ervan onder een hoedje te hebben gespeeld met IS om zo de aanval op Kirkuk mogelijk te maken.

Gevreesd wordt dat etnische spanningen in Irak toenemen tijdens het huidige offensief tegen IS.

Zwangere seksslavinnen

In de vluchtelingenstroom die spoedig aan het belegerde Mosul kan ontsnappen, springt één groep eruit: de seksslavinnen van Islamitische Staat. Wat moeten zij na hun bevrijding?

Een Iraakse militair in al-Shura, een regio ten zuiden van Mosul. Beeld afp
Een Iraakse militair in al-Shura, een regio ten zuiden van Mosul.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden