Verenigde Naties bestrijden wetenschap

Genetisch gemodificeerd voedsel zou de Derde Wereld kunnen helpen, zeggen Henry Miller en Gregory Conko. Helaas bestrijden de VN deze vooruitgang....

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties hekelde onlangs de ongelijkheid in de wetenschappelijke wereld. Ontwikkelingslanden investeren veel minder in wetenschappelijk onderzoek dan westerse landen. Wetenschappers moeten een einde maken aan deze geografische ongelijkheid, zodat de wetenschap iedereen ten nut kan komen. Hoe humanitair. Hoe verlicht. Hoe hypocriet.

De VN worden immers geacht de mensenrechten te bewaken en de meest elementaire daarvan is het recht op voedsel. De missie van de VN zou moeten zijn dat alle landen zelf voor hun voedselproductie kunnen zorgen. Maar het eigenbelang van de bureaucratieën van de VN zorgen er juist voor dat de armen hun levensstandaard niet kunnen verbeteren - of zelfs dat ze niet kunnen overleven.

Sterker nog, dat de VN wetenschap en technologie zo lichtzinnig opofferen aan de belangen van haar eigen bureaucratie staat het soort innovatie in de weg waarmee de allerarmsten kunnen worden geholpen. Vooral de betrokkenheid van de VN bij de niet op wetenschappelijke criteria gebaseerde overregulering van de biotechnologie, of genetische modificatie, zal onderzoek en ontwikkeling op het gebied van landbouw ernstig vertragen, zal meer schade aan het milieu opleveren en zal ook hongersnood en tekort aan water veroorzaken voor vele miljoenen mensen in de ontwikkelingslanden.

Kofi Annan heeft eens te meer bewezen dat woorden erg goedkoop zijn. De afgelopen tien jaar hebben de deelnemers aan de door de VN gesteunde Conventie inzake Biologische Diversiteit een 'bioveiligheidsprotocol' opgesteld waarmee de internationale ontwikkeling van genetisch gemodificeerde organismen wordt gereguleerd.

Dat protocol was gebaseerd op het zogenaamde 'voorzorgsbeginsel', dat voorschrijft dat van elke nieuwe technologie eerst moet worden bewezen dat zij volkomen veilig is.

Enige preventie is altijd wel op zijn plaats, maar omdat van niets kan worden bewezen dat het volkomen veilig is schiet het voorzorgsbeginsel zijn doel voorbij. Het verwordt tot een hinderpaal bij de ontwikkeling van nieuwe producten.

Het bioveiligheidsproces is geen uniform, op wetenschappelijke criteria gebaseerd kader. Het heeft wereldwijd een vaag reguleringsproces op gang gebracht, waarbij risicomijdende, incompetente of corrupte instanties zich kunnen verschuilen achter het voorzorgsbeginsel. Voorbeelden hiervan zijn een moratorium, met een looptijd van vijf jaar, op goedkeuring van genetisch gemanipuleerde gewassen in heel Europa en het onthouden van goedkeuring aan zeer noodzakelijke voedselhulp aan een aantal Afrikaanse landen, alleen maar omdat dat voedsel genetisch gemodificeerde granen bevat. In Noord-Amerika behoren zulke granen overigens tot het dagelijks menu.

Ook heeft een werkgroep van de 165 leden tellende Codex Alimentarius-commissie, het gezamenlijke programma voor voedselnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, alleen genetisch gemodificeerde voedselproducten uitgezocht om te onderwerpen aan draconische, soms zelfs bizarre eisen.

Europa wil genetisch gemodificeerde producten een halt toeroepen omdat de technologie in Amerikaanse laboratoria is ontwikkeld en ze op de markt worden gebracht door Amerikaanse bedrijven. Zij krijgen daarbij hulp van radicale milieuorganisaties met ideologische bezwaren tegen nieuwe technologie. Afgelopen juli hebben de leden van de Codexcommissie een aantal procedures en eisen goedgekeurd die eerder passen bij potentieel gevaarlijke medicijnen of pesticiden dan bij genetisch gemodificeerde tomaten, aardappelen en aardbeien. Hieronder vallen onder meer langetermijncontrole op nadelige effecten op de gezondheid en een waslijst aan proeven op genetische stabiliteit, toxines, allergeniteit, enzovoort.

Onwetenschappelijke normen en regels zijn schadelijk voor het milieu en de volksgezondheid. Bovendien belemmeren ze de ontwikkeling van milieuvriendelijke innovaties die tot hogere productiviteit van de landbouw kunnen leiden, een bijdrage kunnen leveren aan het opruimen van giftige afvalstoffen en de conservering van water en als vervanging kunnen dienen voor giftige landbouwmiddelen. De experts van de VN waarschuwen er zelf voor dat de grootste bedreiging voor het milieu wordt gevormd door het feit dat de wereldbevolking maar blijft doorgroeien, waardoor er steeds meer land nodig is voor de productie van voedsel.

Wetenschappers van over de hele wereld zijn het erover eens dat genetische modificatie niet meer is dan een verfijning of verbetering van de minder exacte en voorspelbare genetische technieken die al eeuwen in gebruik zijn. Maar door onnodige regelgeving zal het gebruik van dit voortreffelijke middel voor de ontwikkeling van gewassen met een hogere opbrengst worden geblokkeerd. In moreel opzicht is dit niet veel anders dan wanneer men de bouw van een onveilige dam zou toestaan of willens en wetens een besmet vaccin zou gebruiken. Talloze mensen zullen nodeloos lijden en zelfs sterven. Voor deze humanitaire ramp kunnen we de VN en haar secretaris-generaal verantwoordelijk houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden