Verenigd Koninkrijk steekt 2,8 miljoen euro in aanpak haatmisdrijven na Brexit

Het Verenigd Koninkrijk gaat onderzoeken hoe de politie omgaat met haatmisdrijven, waarvan het aantal sinds de Brexit sterk is gestegen. Sinds het referendum eind juni zijn bijna 6.200 haatmisdrijven gerapporteerd. De overheid zal verder ruim 2,8 miljoen euro beschikbaar stellen voor veiligheidsmaatregelen bij gebedshuizen om vandalisme te voorkomen.

Redactie
Brexit-campagne met Brexiteer Nigel Farage Beeld afp
Brexit-campagne met Brexiteer Nigel FarageBeeld afp

Een van de belangrijkste onderwerpen van de Brexitcampagne was immigratie. Veel Brexiteers vinden dat het aantal migranten te groot is, en dat de Europese Unie hier te veel invloed op heeft. Sinds de Brexit een feit is, melden vooral moslims en Oost-Europeanen dat ze in toenemende mate te maken hebben met haatmisdrijven; misdrijven gericht op bepaalde sociale of etnische groepen. Ze worden lastiggevallen, mishandeld en worden geconfronteerd met andere vormen van geweld, zoals verbale agressie en bespugen. Volgens religieuze gemeenschappen hebben verschillende gebedshuizen te maken gehad met graffiti-bespuitingen en brandstichting.

Actieplan

'Wie haat praktiseert zegt eigenlijk dat het oké is om anderen te mishandelen en aan te vallen vanwege hun nationaliteit, etniciteit of religie', zei minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd bij de introductie van het actieplan tegen haatmisdrijven. 'Dat kunnen we niet laten gebeuren. Er is geen plek voor haat in het Groot-Brittannië van de 21e eeuw.'

Rudds actieplan houdt in dat een onafhankelijk toezichtsorgaan zal evalueren wat de politie onder haatmisdrijven verstaat en hoe erop gereageerd wordt. Daarnaast worden plannen gemaakt om haat en vooroordelen op scholen aan te pakken en te zorgen dat incidenten gerapporteerd worden. Ook zal worden onderzocht hoe haatmisdrijven in het openbaar vervoer kunnen worden voorkomen.

Migranten in het Franse Calais willen naar Engeland Beeld afp
Migranten in het Franse Calais willen naar EngelandBeeld afp

Xenofobie

In de dagen na het referendum zei de Poolse ambassade in Londen zeer bezorgd te zijn over xenofobische incidenten gericht tegen de Poolse gemeenschap. Critici zeggen dat de Brexitcampagne xenofobie en racisme in de hand heeft gewerkt door te focussen op immigratie, maar Brexiteers ontkennen dat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden