NieuwsCoronamaatregelen
Verenigd Koninkrijk splijt over Johnsons versoepeling van de lockdown
De Engelsen hoeven niet meer thuis te blijven, maar de Schotten, de Welshmen en de Noord-Ieren wel. Boris Johnson heeft zondagavond besloten de ‘Blijf thuis’-mantra te veranderen in ‘Blijf alert’, maar die beslissing heeft het Verenigd Koninkrijk gespleten.
De Britse premier zelf wil zijn landgenoten vanaf woensdag iets meer bewegingsvrijheid geven, rekenend op hun gezonde verstand, maar volgens de Schotse leider Nicola Sturgeon is deze kleine koerswijziging ‘catastrofaal’. Schotland zal, net als Wales en Noord-Ierland het ‘huisarrest’ handhaven.
Met zijn babystapjes richting de vrijheid volgt Johnson de trend. Afgelopen twee weken zijn de Britten al langzaam ontwaakt uit de van hogerhand opgelegde lenteslaap. Het is drukker geworden op de meeste wegen, en de politie begint op zonnige dagen de controle kwijt te raken over picknickers in de stadsparken. De fastfoodketens McDonalds, Burger King en KFC hadden een deel van hun ketens reeds heropend, met name in Zuid-Engeland. Ze hadden eigenlijk nooit hoeven sluiten, maar vonden het ‘sociaal onacceptabel’ om open te blijven.
Vanaf maandag wordt deels overgestapt van ‘alarmfase 4’ naar 3. Johnson zei dat mensen die hun werk thuis niet kunnen doen weer aan de slag zouden moeten, zoals schoonmakers, bouwvakkers en nanny’s. Begin juni gaan lagere scholen weer open en in juli de horeca. Tuinminnende Britten kunnen vanaf komende week weer planten, aarde en harken kopen.
Scheur
Er ontstaan niet alleen scheuren tussen de vier naties van het VK, maar ook tussen de politieke partijen. Labour, gesteund door de vakbonden, vindt het nog veel te vroeg voor versoepeling. Elke dag sterven er immers nog honderden Britten. Het totale aantal doden nadert de 32.000, in absolute termen het hoogste aantal in Europa. Het merendeel van de Britten heeft vrede met de huidige lockdown, die qua striktheid tussen Nederland en Frankrijk ligt.
Binnen Conservatieve kringen klinkt echter steeds meer kritiek op de lockdown. Het prominente kamerlid Steve Baker noemde de maatregelen ‘absurdistisch, dystopisch en tiranniek’, terwijl oud-minister David Davis zich in The Sunday Telegraph afvraagt of de lockdown niet is gebaseerd op ‘het betere giswerk’. Op het discussieplatform Conservative Home schrijft ex-parlementslid Paul Goodman over de teleurstelling bij partijgenoten over het feit ‘dat de lockdown-steunende, voor de gezondheidszorgers applaudisserende Britten niet de onbewogen, vrijheidslievende individualisten zijn, zoals ze hadden verondersteld’.
Woede
Johnson kan de sceptici in eigen gelederen negeren, maar de zondagskranten maken gewag van onrust in zijn eigen kabinet, omdat de premier zijn ministers amper deelgenoot zou maken van zijn besluiten en te veel zou luisteren naar zijn minister van Volksgezondheid, die een omzichtige koers bepleit. Aan het begin van de crisis heeft Johnson vanwege zijn laconieke handelen ook woede opgewekt bij een deel van de bevolking. Harry Potter-actrice Miriam Margolyes zei zaterdag zelfs stilletjes te hebben gehoopt dat Johnson zou sterven toen hij in het ziekenhuis lag.
Reizigers naar Groot-Brittannië verplicht twee weken in quarantaine
Reizigers die vanuit het buitenland in Groot-Brittannië aankomen, moeten vanaf eind deze maand waarschijnlijk twee weken in quarantaine gaan. De regel geldt ook voor Britten die vanuit het buitenland terugkeren.
Waarom zijn de Britse coronacijfers zo hoog?
Het Verenigd Koninkrijk hoort tot de Europese landen met de meeste coronadoden. Daar zijn diverse oorzaken voor aan te wijzen, van laat overheidsingrijpen tot veelvoorkomend overgewicht – tot in Downing Street toe.