Vereisten garantiehypotheek soepeler

Vanaf vandaag kunnen weer hypotheken worden afgesloten tot 108 procent van de koopsom. Verbouwingen kunnen weer worden meegefinancierd. BNP Paribas, de op drie na grootste hypotheekverstrekker in Nederland, doorbreekt het gesloten front van banken tegen de Nationale Hypotheek Garantie NHG.

GERARD REIJN

AMSTERDAM - Behalve BNP Paribas komen ook Alliance, Reaal en het huismerk van De Hypotheker met de verruiming van de NHG-hypotheken. Deze banken betrekken hun geld van BNP Paribas. BNP Paribas heeft een marktaandeel van 6,8 procent in de Nederlandse hypotheekmarkt.

De problemen rondom de NHG-hypotheken dateren van 1 augustus. Alle banken hadden, in samenspraak met het ministerie van Financiën, de gedragscode voor hypothecaire financiering opgesteld. Die moet de grote hypotheekschulden terugdringen; een late reactie op de bankencrisis van 2008. Zo moet op elke hypotheek minstens de helft van het geleende bedrag worden afgelost.

Probleem was dat de banken de code toepasten op alle hypotheken, ook op die onder het regime van de NHG. Nodig was dat niet, want daarmee lopen de banken nauwelijks risico. Ook minister De Jager vond dat NHG-hypotheken ruimer konden worden verstrekt.

Maar de Nederlandse Vereniging van Banken NVB hield voet bij stuk. 'Het leek vooral een machtsstrijd tussen NVB en NHG', zegt directeur Reinier van Fulpen van BNP Paribas Personal Finance - zelf geen lid van de NVB. 'Ik had dagelijks contact met beide partijen. Ze hebben steeds pogingen gedaan om met elkaar in gesprek te komen, maar dat lukte telkens niet. Ik had het gevoel dat de NVB van de NHG af wilde, dat dit een machtsstrijd was. Maar wij geloven in de NHG. Die is goed voor de klant.'

Van Fulpens vermoeden van een machtsstrijd wordt bevestigd door een woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis, die de opstelling van de banken ook schadelijk vond. Volgens hem zou aanvankelijk ook Aegon gewoon NHG-hypotheken afgeven. Op het laatste moment bond Aegon in. 'Dat is gebeurd onder druk van de andere banken. Wij hebben een brief geschreven naar de Nederlandse Mededingings Autoriteit NMa. Die heeft laten weten de zaak te onderzoeken.'

De grote banken houden vast aan het strenge beleid. ING en ABN Amro laten weten niet te zullen afwijken van hun eerdere standpunt.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden