Veredelde nederwiet sterker en sterker

In Nederland geteelde wiet is de afgelopen jaren twee keer zo sterk geworden. Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid vindt dit een 'ongewenste ontwikkeling'....

Van onze verslaggever

De kwaliteitsverbetering van de nederwiet is het gevolg van zaadveredeling en de steeds professionelere teelt binnenshuis. Het THC-gehalte (tetrahydrocannabinol, de belangrijkste werkzame stof) in de wiet is daardoor toegenomen van 8,6 procent in 1999 naar 15,2 procent in 2002.

Dat blijkt uit een gisteren gepresenteerd raport van het Trimbos-instituut. Buitenlandse wietsoorten blijven steken op gemiddeld 6,6 procent THC. Ook de werkzaamheid van in Nederland geproduceerde hasj is fors sterker dan die van zijn buitenlandse concurrenten.

Staatssecretaris Ross maakt zich ernstig zorgen over deze ontwikkeling. Het gebruik van nederwiet kan bij onervaren gebruikers tot paniek- en angstaanvallen leiden, een lot dat ook buitenlandse coffeeshop-bezoekers regelmatig treft. Ervaren 'rokers' doen meestal minder wiet of hasj in hun joint.

Ross acht het noodzakelijk het gebruik van cannabis te ontmoedigen. Nog voor de zomer komt zij met een actieplan dat zich vooral op jongeren zal richten.

De huisteelt van wiet moet harder worden aangepakt en het softdrugs-toerisme beperkt. Daarnaast wil Ross nagaan of het THC-gehalte aan banden kan worden gelegd. Eenvoudig zal dat niet zijn, beaamt haar woordvoerster. 'Het gaat immers om een illegaal maar gedoogd product. Daar zijn moeilijk regels voor op te stellen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden