Verdwijntruc

Dingen zijn niet zoals ze lijken. Een travestiet lijkt op een vrouw, maar ¿is een man. Een fata morgana lijkt te bestaan uit water, maar het is lucht....

Ik kan nog een tijdje doorgaan als u dat op prijs stelt. In een vliegsimulator lijkt men te vliegen in een vliegtuig, maar men zit stil in een stoel op twee meter hoogte.

Dingen die op elkaar lijken, liggen in de hersenen in belendende kamertjes opgeslagen. Die kamertjes hebben dunne scheidingswanden en zijn daarom gehorig.

Mijn dochter maakte mij attent op een cd'tje dat ze rechtop tussen de toetsen van de piano had gezet. Ze wilde mij testen. Je kunt er vanaf de ene kant doorheen kijken en vanaf de andere kant niet. Leuk bedacht, maar daar trappen wij natuurlijk niet in. Vanaf de ene kant zie je namelijk de weerkaatsing van de toetsen die samenvallen met de toetsen achter het cd'tje. Door het gaatje midden in de cd lopen de zwarte toetsen door. Het lijkt of je erdoorheen kijkt. Vanaf de andere kant zie je uitsluitend het (niet spiegelende) label.

Ik noem dit effect het pisbakkeneffect. In herentoiletten hangen de pisbakken op regelmatige afstanden van elkaar aan de muur. Ze zijn vaak gescheiden door spiegelende schaamschotjes. Het spiegelbeeld van de pisbak valt samen met de echte pisbak achter het schaamschot. Je ziet de bak als het ware door de rand van de spiegel lopen.

Ik bedenk ineens dat het pisbakeffect gebruikt kan worden om een verdwijntruc te bewerkstelligen. Stel, er staan in een kamer vier stoelen spiegelbeeldig opgesteld. Bovendien hangen er twee spiegelbeeldige schilderijen met identieke lampjes. Een spiegel staat dwars op de muur.

Een dergelijke spiegel is in beginsel onzichtbaar, want het spiegelbeeld valt samen met de werkelijkheid. Hoogstens ziet men de rand of een vuiltje op de spiegel. Zodra men zich achter de spiegel bevindt, is men dus onzichtbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden