Verdwijnen van VSBfonds raakt de breedtesport

Trinko Keen: ‘Fonds belangrijk als gangmaker van nieuwe trajecten in de sport.’..

AMSTERDAM ‘Pijnlijk’, noemt Trinko Keen het besluit van het VSBfonds om zijn financiële steun aan de sport te beëindigen. ‘Het fonds is voor veel trajecten in de breedtesport gangmaker geweest', aldus Keen.

De toptafeltennisser was sinds augustus 2007 in dienst van het VSBfonds als projectadviseur. Keen adviseerde bij de financiering van sportprojecten en gaf mede vorm aan het donatiebeleid van het VSBfonds op het gebied van sport.

Het fonds heeft volgens Keen het afgelopen jaar tussen de 3 en 5 miljoen euro in de sport gestoken. ‘Vooral om de meerwaarde van de sport te laten zien. Het fonds wilde geen infuus van de sport zijn, maar haar helpen op eigen benen te staan.’

Het VSBfonds besloot dit weekeinde de sectoren kunst en cultuur en mens en maatschappij overeind te houden; natuur en milieu én sport worden geschrapt. Die maatregelen zijn het gevolg van de ondergang van Fortis, waarin het fonds nog 50 miljoen aandelen heeft.

Keen noemt het VSBfonds een belangrijke aanjager van diverse maatschappelijke projecten in de sport. ‘Het Jeugdsportfonds en Special Heroes, dat zich inzet voor de gehandicaptensport, hebben laten zien dat het systeem werkt.

‘Er gebeurt veel in de sport en iedereen onderschrijft nu wel dat het meer is dan tikkertje spelen. Ik kom zelf uit de sport, voor mij is het niet moeilijk anderen te inspireren. Maar de goede projecten van het VSBfonds bieden in breed perspectief de mogelijkheden van sport in zijn maatschappelijke context. Op grond van mijn ervaring durf ik te zeggen dat er behoefte is aan een fonds als dit.’

Directeur Harrie Postma van het Jeugdsportfonds Nederland onderschrijft dat. ‘Het VSBfonds heeft ons sterk gemaakt en ik ben blij dat het gezegd heeft zijn toezeggingen voor de komende twee jaar – één miljoen per jaar – na te komen.

‘Dat betekent niet alleen dat we alleen al uit deze middelen 3000 kinderen per jaar kunnen laten sporten, maar ook dat we een fondsenwerver kunnen aantrekken.’

‘Zo’n fonds moet er zijn’, zegt ook Trinko Keen, die weet dat zijn toekomst op dit terrein ligt. ‘Ik heb mijn ervaring als topsporter, ik geniet daar nog steeds van. Maar ik ben ook getroffen door het bestuurlijke van met name de breedtesport.

‘Ik ben overtuigd van de meerwaarde van sport. Daar wil ik inspireren en verbinden', aldus Keen, die als atletenvertegenwoordiger ook deel uitmaakt van het bestuur van NOC*NSF.

‘Ik heb net anderhalf jaar, 20 uur per week, voor het VSBfonds gewerkt. Ik zat dus feitelijk nog in de beginfase. Er zijn niettemin een aantal trajecten uitgezet, waarvan ik zeker ben dat ze van grote waarde kunnen zijn. Dat het VSBfonds verdwijnt is een klap, maar ik zal er vanuit mijn eigen beleving alles aan doen om de gang er bij deze trajecten in te houden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden