Verdwenen ruiter is terug op 'wonder met vier benen'

Zwakke broeders in de olympische springselectie zal de schrik om het hart zijn geslagen toen het gerucht opdook dat Albert Voorn een reisje naar Athene in gedachten heeft....

Van onze verslaggever Martien Schurink

Nergens meer werd Voorn de laatste jaren gesignaleerd bij concoursen. De 47-jarige springruiter leek in het niets opgegaan. Vervroegd uitgetreden, zo werd geopperd in het hippische circuit, vanwege een gebrek aan paarden. Of misschien wel uitgeblust.

Gisteravond, bij de premi van Indoor Brabant, kwam de verloren zoon ineens weer boven water. Gehuld in zijn aloude rijkostuum en in het gezelschap van een paard, Kairo geheten. En daar bleef het niet bij. De prille combinatie reed in de openingswedstrijd van het Bossche springfestival ook nog eens prijs. Hij werd tweede achter Van der Schans.

Dat was hem in jaren niet overkomen. De 47-jarige in Knegsel neergestreken Amsterdammer raakte na zijn olympische stunt in Sydney buiten eigen schuld op een zijspoor. Hij moest zijn olympische viervoeter Lando inleveren bij de rechtmatige eigenaar, een Deense springruiter. Die bood zijn springveertje meteen te koop aan. Voorn wilde maar wat graag, maar had er de centen niet voor. Die had Paul Schockem, de Duitse paardenmagnaat, uiteraard wel.

Zonder Lando viel er voor Voorn geen eer te behalen. Zijn carri raakte compleet in het slop, hij verloor zijn plaats in de A-selectie, kon zich ook in de B-selectie niet handhaven en verdween vervolgens uit de boeken van bondscoach Bert Romp. Letterlijk afgeschreven.

In januari was het bij Voorn echter onweerstaanbaar gaan kriebelen vanwege het almaar dichterbij komen van de Olympische Spelen. Niet in de laatste plaats vanwege zijn kennismaking met Kairo, een 'wonder op vier benen'. De eigenaar van het dier, de Amerikaanse subtopper Jimmy Torano, kon er niet mee overweg en bood Voorn het gebruiksrecht aan. De oude rot had al na een paar testritjes in de gaten dat Kairo een wel heel bijzonder exemplaar was en hapte gretig toe.

En nu is Voorn weer helemaal terug van weggeweest. Nog maar een maand of vijf heeft hij de tijd om de relatie met Kairo naar olympische niveaus te tillen, maar dat zal het probleem niet zijn. Bondscoach Romp is blij met de terugkeer van Voorn en acht hem zeker niet kansloos in zijn missie.

De bondscoach heeft Voorn hoog zitten. Hij prijst zijn kwaliteiten als africhter en bewondert hem om zijn krijgershart. 'Albert gaat weer eens een heel fraai kunstje proberen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden