Verdwenen Boeing 777 met complottheorieën omgeven

Dag vier van de zoektocht naar de Boeing 777 is ingegaan. Onderzoekers hebben nog geen enkele mogelijkheid uitgesloten, zoals een kaping, sabotage of persoonlijke motieven van passagiers of bemanningsleden om het toestel te laten neerstorten. Een overzicht van de opvallendste feiten en geruchten over het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines, dat zaterdagochtend van de radar verdween.

Dit Indonesische gezin zat aan boord van de vermiste Boeing 777. Beeld afp

Spooktelefoontjes
De kans dat de Boeing in de oceaan is beland, is erg groot. Dat maakt het feit dat de telefoons van vermiste passasiers nog gewoon overgaan een stuk opmerkelijker. Ongeruste Chinese familieleden en vrienden probeerden de afgelopen dagen de mobiele telefoontjes van de reizigers te bereiken, en kwamen erachter dat er verbinding met de telefoons gemaakt kan worden, melden Chinese media.

In deze video, waar The Mirror over schrijft, is te zien hoe een Chinese man een van de 239 mensen aan boord van het vliegtuig belt. De telefoon gaat over, en vervolgens wordt de verbinding verbroken. Dit gebeurt normaal gesproken niet wanneer een toestel geen bereik heeft, kapot is, of op de bodem van de zee ligt.

Verschillende familieleden hebben de telefoonnummers die nog bleken te werken, doorgegeven aan Malaysia Airlines en de Chinese politie. Ze hopen dat dit het vliegtuig kan helpen lokaliseren.

Hoewel het logisch zou lijken dat een telefoon in vliegtuigmodus meteen naar de voicemail leidt, zijn deze verbindingen volgens analist Jeff Kagan helemaal niet zo mysterieus. 'Wanneer je op sommige telefoons op de belknop duwt, krijg je meteen een beltoon', zegt hij tegen NBC News. 'Het netwerk begint te zoeken naar de telefoon: eerst op basis van waar die zich het laatst bevond; daarna wordt het zoekgebied uitgebreid. Als het netwerk de telefoon niet kan vinden, wordt het 'gesprek' beëindigd, waardoor het lijkt alsof de eigenaar zijn telefoon afdrukt.'

Een schip zoekt naar wrakstukken van het vliegtuig. Beeld ap

Massavernietigingswapen
Op burgernieuwssite Beforeitsnews.com wordt beweerd dat het vliegtuig is gekaapt door terroristen met valse paspoorten die het toestel naar een geheime en verlaten Vietnamese luchthaven hebben geleid. Volgens de site is het mogelijk dat het vliegtuig door de kapers of terroristen veilig is geland, en dat het in de toekomst gebruikt wordt als 'massavernietigingswapen'. De passagiers en de crew zouden volgens deze lezing worden gegijzeld. In onderstaande video wordt deze theorie verder uitgelegd.

In de lucht uiteengevallen
Het feit dat er nog steeds geen wrakstukken zijn gevonden, kan erop wijzen dat het vliegtuig in de lucht uiteen is gevallen, waardoor de wrakstukken over een zeer groot gebied verspreid zijn. 'Dit gegeven lijkt erop te wijzen dat het vliegtuig op een hoogte van ongeveer tien kilometer uiteen is gevallen', zegt een hooggeplaatste bron bij het onderzoek tegen Reuters. Hij zei daarnaast dat er nog geen bewijs is dat er een misdaad aan boord van het vliegtuig heeft plaatsgevonden.

Zelfmoord piloot
Een van de mogelijke scenario's die momenteel wordt onderzocht, is de kans dat de piloot zelfmoord heeft gepleegd tijdens de vlucht - een buitengewoon zeldzame gebeurtenis. 'Je moet de vraag stellen', vertelt een Amerikaanse luchtvaartambtenaar aan The Washington Post.

Sinds 1976 zijn er officieel acht incidenten van zelfmoord bij piloten geregistreerd, volgens de Aviation Safety Network (een website die vliegrampen bijhoudt). Het laatste incident deed zich vorig jaar voor toen een vliegtuig van LAM Mozambique Airlines in het Nationale Park van Namibië neerstortte. Alle 27 passagiers en de zes leden tellende bemanning kwamen om het leven.

De twee Iraanse mannen die met een vals paspoort aan boord van de Boeing 777 zaten. Beeld getty

Hollywoodstunt
De mysteries rond verdwenen vliegtuigen gaan zoals gewoonlijk gepaard met de wildste samenzweringstheorieën. Zo hebben complotdenkers inmiddels al meerdere opties bedacht. Het vliegtuig zou ontvoerd kunnen zijn door buitenaardse wezens, vandaar dat er tot nu toe nog geen spoor van het toestel is teruggevonden. Anderen geven de 'geheime Amerikaanse luchtvaartmaatschappij' de schuld van de verdwijning.

De opvallendste theorie heeft te maken met Hollywood. De hele verdwijning zou in scene zijn gezet, en als promotiestunt zijn ingezet voor de remake van de Amerikaanse serie Lost. Die serie gaat over een aantal mensen die na een vliegtuigcrash moeten overleven op een mysterieus tropisch eiland.

De cast van Lost. Beeld IMDB

Bovennatuurlijke verklaringen
Mike Adams van de website Natural News doet er nog een schepje bovenop. Volgens hem begint de verdwijning van het Maleisische vliegtuig inmiddels ook bovennatuurlijke verklaringen te eisen.

'Het angstaanjagende van dit alles is niet dat we wrakstukken gaan vinden, maar juist dat we het nooit zullen vinden. Als we nooit het puin vinden, betekent het dat er een geheel nieuwe, mysterieuze en machtige kracht aan het werk is op onze planeet, die vliegtuigen uit de lucht kan plukken zonder een spoor van bewijs achter te laten', schrijft hij.

'Degene die de controle heeft over een wapen met dergelijke mogelijkheden, heeft reeds het vermogen om alle landen ter wereld te domineren met een geducht militair wapen van onvoorstelbare macht. Die gedachte is een stuk enger dan het idee dat een vliegtuig heeft geleden aan een fatale mechanische storing.'

Iraanse zakenman
Dan is er ook nog een mysterieuze Iraanse zakenman. Kazem Ali zou namelijk de tickets hebben geboekt voor de twee Iraanse jongens, van wie vandaag bekend werd gemaakt dat het asielzoekers waren. Ali zei dat ze voor twee vrienden waren die naar Europa wilden terugkeren. De man betaalde de tickets met contant geld.

Co-piloot nodigde vrouwen uit
De 27 jaar oude co-piloot Fariq Abdul Hamid lijkt het ook niet zo nauw met de regels te nemen, blijkt uit verhalen van de Zuid-Afrikaanse vrouwen Jonti Roos en Jaan Maree. Tijdens een vlucht in 2011 nodigde de co-piloot de twee vrouwen uit in de cockpit. Daar gingen ze met elkaar op de foto, rookten zowel de gezagsvoerder als de co-piloot sigaretten en draaiden ze zich zelfs met de rug naar de ruit om makkelijker met de twee te kunnen praten. Dat meldt News.com.au.

Ondanks het feit dat de crew duidelijk afgeleid was, hadden beide vrouwen er vertrouwen in. 'Ik voelde me veilig, er was geen enkel moment waarop ik dacht dat ze niet wisten waar ze mee bezig waren', zei Jonti. 'We wilden alleen dat ze stopten met roken in die kleine ruimte maar dat vraag je toch zomaar niet aan een gezagsvoerder.'

Beeld De Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.