Verdwaald in de tijd en in een spookhuis

Au! van Marian Boyer door Theater Artemis. Regie: Moniek Merkx. In: Theater a/h Spui, Den Haag. Vanaf 8 jaar. Tournee....

MARIAN BUIJS

In hun doorzichtige plastic capes, waarvan de capuchon in hun ogen zakt, wisselen de vijf dames en heren beleefdheden uit. Tijdens het zoeken naar plantjes zijn ze in noodweer verzeild geraakt en verdwaald. Ze geven elkaar de schuld, maar ze blijven formeel. Zoals ze daar staan in de gutsende regen, discussiërend en speurend naar de goede weg, zijn ze hoogst komisch.

Ze ontdekken een verlaten huis om te schuilen, maar achter elke deur piepen en kraken de geheimen. Af en toe klinkt er een huilende kinderstem, de klokken staan stil, het lijkt er te spoken. In die omgeving raken deze volwassenen flink uit de plooi, ze schieten af en toe terug in hun kindertijd: een pop, een handvol knikkers of een koektrommel, zo'n voorwerp brengt een ongewoon impulsieve reactie teweeg.

Die erupties nemen steeds indringender vormen aan. Aanvankelijk worden de tics nog door de rest belachelijk gemaakt, maar steeds vaker doen de anderen mee in gespeelde taferelen van vroeger. Ze kunnen niet anders, ongemerkt krijgt de omgeving hen in haar macht.

Marian Boyer schreef AU! aan de hand van improvisaties van de acteurs: een thrillerachtig verhaal dat qua atmosfeer sterk doet denken aan Twin Peaks. Er is een mysterieuze stem die opdrachten geeft, een kist vol verkleedkleren en iemand uit het verleden die moet worden gered. Hoe dat precies in zijn werk gaat, moet u zelf gaan bekijken, het zou te flauw zijn om dat hier uit de doeken te doen.

AU! is Boyer's eerste tekst voor het jeugdtheater en ook dit genre heeft ze in haar vingers. Zonder ook maar een ogenblik te neigen naar kinderachtigheid of juist te diep gravende psychologie. Moniek Merckx voorzag het 'talige' stuk van wondermooie beelden. Zo strak als de volwassenen zich in slagorde bewegen, zo mooi losjes waaieren ze uit als ze zich niet langer groot hoeven houden.

De voorstelling roept een sfeer van magie op waar zowel een achtjarige als, pakweg een veertigjarige, gevoelig voor is. Terugschietend in de tijd graven de 'volwassenen' niet alleen een knelpunt uit hun eigen verleden op, ze hervinden ook hun verloren gewaande spontaniteit. Daarmee zijn ze vervolgens in staat een mysterie op te lossen dat niet zou misstaan in een spannend jongensboek.

Marian Buijs

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden