EindexamenEngels

‘Verdwaal niet in de teksten’

Bij de les: Engels

Naam Esther Beck (58)

School Globe College in Utrecht

Vak Engels vmbo GL en TL (13:30-15:30)

Esther Beck, docent Engels op het Globe College in Utrecht Beeld
Esther Beck, docent Engels op het Globe College in Utrecht

‘D’r zit een peppeyin m’n tokkey’, schrijf ik wel eens groot op het bord. Wanneer mijn leerlingen dan vragen wat het betekent, leg ik ze uit dat ik deze woorden zelf heb bedacht en dat ze alles kunnen betekenen. Zo voelt het dus als je van twee woorden in een zin de betekenis niet weet. Zonder vocabulaire ben je nergens.

‘Veel leerlingen beseffen niet echt dat de Engelse taal steeds meer deel uitmaakt van ons dagelijks leven. Als je ze dat vertelt, kijken ze wel even op. Ik probeer de taal zoveel mogelijk in de praktijk te brengen: we spreken veel Engels in de klas en werken aan praktische vaardigheden. De meeste vmbo-leerlingen zijn echte doeners: ze bloeien dan helemaal op.

‘Naarmate het eindexamen dichterbij komt, focus ik me wel meer op bruikbare tips en trucs. Hoe gebruik je een woordenboek? Hoe scan je een lastige tekst? Het eindexamen kan alle kanten op gaan. Al heb ik voor een gemiddelde leerling altijd gevonden dat het examen wel te doen is.

‘Ik vertel mijn leerlingen dat het examen niet gemaakt is om een 10 te halen, maar dat ze absoluut allemaal een voldoende kunnen scoren. Zo stel ik ze gerust. Woorden als experience en convince komen bij vmbo-examens bijna altijd terug, onthoud deze dus goed. Maar verdwaal vooral niet in de tekst: bepaal wat belangrijk is in de vragen en antwoorden, dan ben je al een heel eind.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden