Verduistering en fraude levert commissionairs celstraffen op

De Amsterdamse rechtbank heeft de directeuren Nusse en Brink van het gelijknamige failliete commissionairshuis gisteren veroordeeld tot forse straffen wegens verduistering en faillissementsfraude....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In zijn vonnis stelde vice-president mr. J. Mastboom dat de rechtbank bij de strafbepaling rekening heeft gehouden met het gebrekkige toezicht van de Amsterdamse beurs op de gang van zaken bij Nusse Brink Commissionairs (NBC). Dat het beurstoezicht in de affaire nu wordt gekraakt is pikant. In opdracht van minister Zalm van Financiën onderzoekt de Stichting Toezicht Effectenverkeer het beurstoezicht in deze zaak.

De ex-commissionair F. van den Broek heeft wegens vermeend slecht toezicht nog een schadeclaim tegen de beurs lopen. Het bedrijf waar Van den Broek directeur was, ging failliet als gevolg van het omvallen van Nusse Brink. De eigenaar van het bedrijf, HSBC James Capel, overweegt eveneens de beurs aan te spreken voor het geleden verlies van 4,6 miljoen gulden.

Het tekort bij Nusse Brink ontstond doordat het bedrijf in 1993 hevig speculeerde op een koersdaling op de Amsterdamse beurs. Toen de koersen echter flink stegen, raakte de commissionair in financiële problemen.

Om desondanks te kunnen blijven handelen, gaf het bedrijf een pakket obligaties ter waarde van 925 duizend gulden in onderpand aan de bank Pierson, Heldring en Pierson, die later opging in het huidige MeesPierson. Omdat de stukken niet aan NBC maar aan een cliënt toebehoorden, ziet de rechtbank dit als verduistering.

De bedrieglijke bankbreuk betreft een andere partij effecten in een Canadees privé-depot van Nusse. Deze stukken waren wel eigendom van het bedrijf, maar de beide directeuren verzwegen dit na het faillissement voor de curator.

In het vonnis uit de rechtbank kritiek op de wijze waarop het controlebureau van de Amsterdamse beurs betrokken was bij de overgang in 1991 van bepaalde leentransacties van Nusse Brink naar Pierson. Deze stap werd noodzakelijk na diverse problemen bij de Kas-Associatie, waar Nusse Brink eerst effecten leende. Hoewel de beurs aan de relatie met de Kas-Ass strenge eisen had gesteld, werd de omgang met Pierson niet bekeken.

'Door van controle bij MeesPierson af te zien, kon NBC, met behulp van een frauduleus opgezette administratie, voortgaan met het nemen van onverantwoorde risico's', aldus de rechtbank. 'Hoewel op zichzelf geldt dat het hiervoor aangegeven gebrek aan voldoende toezicht nimmer een vrijbrief kan zijn om strafbare feiten te plegen, geldt anderszijds dat niet valt uit te sluiten dat de financiële noodsituatie waarin NBC begin 1993 verkeerde, bij afdoend toezicht minder ernstig zou zijn geweest.'

De Amsterdamse effectenbeurs stelde gisteren met nadruk dat het vonnis niet heeft aangetoond dat er een oorzakelijk verband is tussen het toezicht en het faillissement van Nusse Brink. 'Verder heeft de rechter vastgesteld dat het controlebureau bewust is misleid', aldus een woordvoerder.

Nusses advocaat mr. J. Pen toonde zich gisteren verontwaardigd: 'Als het controlebureau beter had opgelet, dan hadden het faillissement en de strafzaak grotendeels kunnen worden voorkomen.'

Ook Brinks advocaat mr. L. van Kleef is teleurgesteld in het vonnis. 'Wij hebben appèl ingesteld omdat we een aantal zaken inhoudelijk anders zien dan de rechter. De rechter gaat eigenlijk inhoudelijk niet op het verweer in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden