'Verdubbeling inflatie verlaagt koopkracht'

Vermogensbeheerder Robeco wakkert de vrees aan dat Nederlanders de komende jaren een fikse koopkrachtdaling voor de kiezen krijgen. Topman Roderick Munsters schat de inflatie twee keer zo hoog in als alle andere voorspellers.

AMSTERDAM - Volgens Munsters zal de inflatie straks niet 2 procent bedragen, zoals nu, maar 4 procent. 'Structureel.' Bij 1,5 procent economische groei leidt dat onherroepelijk tot een achteruitgang in koopkracht.

'Inflatie is een vergeten risico', stelt Munsters. 'Het heeft grote consequenties voor de vermogensgroei.' Economen van de Rabobank, het moederbedrijf van Robeco, en bank-verzekeraar ING zijn veel minder pessimistisch. Zij geloven dat de inflatie volgend jaar zelfs iets daalt.

Het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) is erop gericht de inflatie vlak onder de 2 procent te houden. Volgens Munsters gaat de ECB dat niet volhouden. Hij noemde woensdag bij de presentatie van zijn jaarcijfers 25 indicatoren die de prijzen opdrijven, waaronder loonstijgingen (door krapte op de arbeidsmarkt), schaarse grondstoffen en hogere kosten die producenten aan de klant doorberekenen. Ook zijn landen volgens de Robeco-topman minder geneigd de inflatie te beteugelen, omdat het 'weg-infleren' van toegenomen staatsschulden minder pijnlijk is dan bezuinigen.

Een inflatie van 4 procent zorgt in combinatie met de gematigde economische 1,5-procentsgroei die het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt voor een daling van de koopkracht van iedere Nederlander. 'Het boodschappenmandje wordt minder vol', vat Munsters samen. Het CPB voorspelde eerder al een aaneengesloten koopkrachtdaling gedurende drie jaar. Dat is sinds de Tweede Wereldoorlog alleen in de jaren tachtig gebeurd.

Macro-econonoom Maarten van der Molen van de Rabobank is niet van de onheilstijding onder de indruk. 'Om aan 4 procent inflatie te komen moeten de voedsel- en olieprijzen wel heel erg fors oplopen', zegt hij. 'Ik zie ze wel stijgen, maar niet zo veel. Per slot zit een grote stijging van de grondstoffenprijzen al in het inflatiecijfer.' De Rabobank gaat voor 2012 uit van een inflatie van 1,75 procent.

Bij ING voorspellen ze in 2012 een opvallende daling van de inflatie. Hun voorspelling komt dit jaar uit op 2,5 procent, volgend jaar op 1,5 procent. Het Internationaal Monetair Fonds heeft voor 2012 bijna dezelfde verwachting voor Nederland. 'Wij denken dat de energie- en voedselprijzen volgend jaar omlaag gaan', zegt ING-econoom Dimitry Fleming ter verklaring van de lagere inflatie die ING voorspelt.

Fleming wijst erop dat voor een inflatie van 4 procent bijvoorbeeld een vat olie almaar duurder moet worden. Want blijft de prijs gelijk, dan is de 'bijdrage' van energie aan de stijging van de inflatie nul. In een gisteren verschenen rapport over de toestand van de economie merkt De Nederlandsche Bank op dat de olieprijs 'nog altijd ruim onder de piek in 2008' ligt.

De centrale bank wijst bij monde van directeur Lex Hoogduin ook op de zorgen over de fors toegenomen schulden die Nederlandse gezinnen op zich hebben geladen. Dat zit hem vooral in aflossingsvrije hypotheken - meer dan de helft van alle hypotheken. Nu huizen minder waard worden, zijn huiseigenaren met dergelijke hypotheekleningen kwetsbaar. Nieuwe regels moeten hen stimuleren hun hypotheken te gaan aflossen, maar dat is moeilijk als de koopkracht door hogere inflatie daalt.

Volgens onderzoek van de Universiteit van Tilburg maken Nederlanders zich hier echter totaal niet ongerust over - hoewel ze wel verwachten dat de inflatie het komend jaar zal stijgen en dus invloed zal hebben op hun koopkracht. 'Slechts 13 procent van de ondervraagden is bezorgd over de invloed van inflatie op hun beleggingen', meldt Robeco dat opdracht tot het onderzoek heeft gegeven. In 2008 en 2009 was de stemming al even onbezorgd.

Duitse geldontwaarding in april toegenomen

De inflatie in Duitsland is in april opgelopen tot 2,4 procent. Dat heeft het Duitse statistiekbureau woensdag gemeld op basis van gegevens uit zes Duitse deelstaten. Ten opzicht van april 2010 is de inflatie 2,6 procent.

In februari en maart kwam de geldontwaarding in de grootste economie van Europa nog uit op 2,1 procent. De verdere stijging, tot het hoogste niveau sinds oktober 2008, komt vooral door de hogere prijzen voor energie en brandstof. Producenten zijn steeds minder beschroomd hun hogere kosten door te berekenen bij de consument. Bundesbankpresident Axel Weber voorziet na de zomer een inflatie van 3 procent.

De Duitse inflatie drukt zwaar op het gemiddelde voor de hele eurozone. De Europese Centrale Bank (ECB) streeft ernaar dat gemiddelde rond 2 procent te laten uitkomen. Om de stijgende inflatie te beteugelen, verhoogde de ECB de afgelopen maand voor het eerst sinds juli 2008 de rente, van 1 naar 1,25 procent. Marktkenners verwachten dat de centrale bank de rente later in het jaar verder verhoogt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden