Verdrinken steeds meer Nederlanders in het buitenwater?

Klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: steeds meer Nederlanders verdrinken in het buitenwater.

De reddingsbrigade aan het werk voor de kust bij Egmond aan Zee. Foto anp

Elk jaar rond augustus slaat de Reddingsbrigade Nederland alarm. Zwemmers gaan steeds vaker kopje onder, constateert de organisatie, en dat is te zien aan de cijfers. Steeg vorig jaar het aantal reddingen nog, dit jaar verdrinken er opvallend veel mensen.

Halverwege dit zomerseizoen was het gemiddelde van de afgelopen jaren al gehaald, staat in een deze maand verschenen persbericht. 'Als je het in een grafiek uitzet, zie je het gemiddeld aantal verdrinkingen in 8 jaar tijd oplopen van 4 naar 8. Dat is een verdubbeling', zei Reddingsbrigade-directeur Raymond van Mourik tegen de NOS. Heftig wel, en andere media als AD, RTL en Metro pikten het op.

Te veel pieken en dalen

Verdrinken er echt steeds meer Nederlanders? De cijfers die Van Mourik ons mailt, wekken in elk geval die indruk. Vielen er in de periode van 2008 tot en met 2011 in sommige jaren nog 2 à 3 verdrinkingsdoden te betreuren, in de periode 2012 tot en met 2015 zijn het er altijd minstens 6, met gemiddelden rond de 10 en een uitschieter van 19.

Maar de uitschieters maken het tegelijk lastig om te spreken van een stijging. Sommige zomers zijn warm en dan gaan er veel meer mensen zwemmen: logisch dat het dan vaker misgaat. Ook zeewaartse stromingen tussen zandbanken kunnen gevaarlijk zijn, en dit jaar zijn toevallig veel mensen daarin terecht gekomen. En inderdaad: wie een simpele statistische berekening op de cijfers loslaat, leert dat er te veel pieken en dalen zijn om hard te maken dat steeds meer mensen verdrinken.

De tijd zal het leren: wie weet krijgt de Reddingsbrigade Nederland over tien jaar gelijk en wordt er wél een niet-toevallige stijging zichtbaar. Van Mourik wil daar niet op wachten. Hij wijst erop dat het percentage kinderen met een zwemdiploma terugloopt (dat klopt) en dat het wachten is op meer doden (dat moeten we dus nog zien).

Foto .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.