Verdriet

Een moeder is door de buurvrouw gewaarschuwd dat haar dochtertje van vijf op het woonerf is aangereden. Het kind blijkt dood....

Het is de eerste keer dat de hoogste rechter smartengeld wegens shockschade toewijst. Lagere rechters waren hem daarin in een enkel geval al voorgegaan. De Hoge Raad heeft beslist dat, indien iemand een ernstig ongeval heeft gezien of met de gevolgen daarvan direct wordt geconfronteerd en daardoor een hevige emotionele schok oploopt die leidt tot geestelijk letsel, de dader aansprakelijk is jegens die derde.

Het recht op smartengeld wegens shockschade is beperkt. De Hoge Raad stelt als eis dat je het ongeval moet hebben waargenomen of direct met de gevolgen daarvan bent geconfronteerd.

Een ook door de Hoge Raad aangelegde beperking voor de toekenning van shockschade is dat verdriet alleen niet voldoende is. Je hebt alleen recht op shockschade als je door de confrontatie een in de psychiatrie erkend ziektebeeld hebt opgelopen. Meestal gaat het om een posttraumatische stress stoornis. Daaraan lijdt ook de moeder van het meisje. De eis van een erkende psychische ziekte is een enigszins objectiveerbare drempel voor toekenning van shockschade.

De minister van Justitie wil ook vergoeding van affectieschade mogelijk maken. Sinds kort ligt daarvoor een plan bij de Tweede Kamer. De minister denkt aan een vaste vergoeding van tienduizend euro voor een beperkte groep nauwe verwanten van een overleden of ernstig gewond slachtoffer. Toekenning van affectieschade doet de verzekeringspremie maar met 2 procent stijgen. Als ook die vergoeding voor affectieschade er komt, loopt Nederland eindelijk weer in de pas met ons omringende landen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden