Verdreven Inuit hebben recht op schadevergoeding

De Deense regering moet 150 duizend gulden betalen aan een Inuit-gemeenschap die in 1953 gedwongen werd te verhuizen wegens uitbreiding van een Amerikaanse basis op Groenland....

AP en AFP

Denemarken, waartoe het semi-autonome Groenland officieel behoort, heeft de Verenigde Staten toestemming gegeven het eiland te gebruiken voor militaire doeleinden. Tijdens de Koude Oorlog mochten de VS een basis bij Thule, in het noordwesten van Groenland, uitbreiden. De plaatselijke bevolking, 105 Inuit, kregen vier dagen de tijd om te verhuizen.

Namens deze groep en een groot aantal nabestaanden eiste een groep van 53 Inuit, die zich Hingitaq 1953 (Verschoppelingen 1953) noemt, van de Deense overheid 45 miljoen gulden als schadevergoeding voor het verlies van hun huizen en jachtgronden.

De rechtbank noemde de gedwongen verhuizing vrijdag 'een ernstige schending' van de rechten van de plaatselijke bevolking. Er was nog geen reactie van de overheid.

In 1995 betaalde de Deense staat ruim 30 miljoen gulden aan 1700 Denen en Groenlanders die bloot hebben gestaan aan radio-actieve straling, nadat een Amerikaanse B-52 met nucleaire lading aan boord in 1969 bij Thule was verongelukt. Jarenlang is verzwegen waaruit de lading bestond.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden