Verdrag van Uithuizermeeden

Amsterdam is niet de meest geschikte plaats voor een Eurotop, vindt Liesbeth Wytzes. De jagende wolken boven het Uithuizer Wad bieden een beter decor dan altijd weer die tulpen, drugs, hoeren en klompen..

LIESBETH WYTZES

BEPAALDE gedeelten van Amsterdam zijn dankzij de Eurotop alleen nog maar te bezichtigen via een camera in een helikopter, zodat de stadsbewoner naar het tv-nieuws moet kijken om het eigen pleintje nog eens te zien.

Het geeft een hoop drukte, die Eurotop. Vooral nu de Amsterdamse gemeenteraad in haar diepe wijsheid heeft gemeend de op de proef gestelde bewoners van de stad te belonen met een feest op de Herengracht, zodat de binnenstad tijdens de top geheel onbereikbaar is. Een feest dat veel beter een week later gehouden had kunnen worden, wanneer de schade van deze top pas echt duidelijk zal zijn. En die zal wel te overzien zijn, want er is nu al zoveel gedoe geweest in anticipatie dat de werkelijkheid alleen maar mee kan vallen. Het heeft trouwens ook voordelen: nog nooit is de stad zo schoon, graffiti- en hondenpoepvrij geweest.

Toch is Amsterdam niet de meest geschikte locatie voor een dergelijke bijeenkomst. Er worden maar liefst drieduizend journalisten en andere secondaire aanhangers verwacht, die natuurlijk niet komen om nauwgezet de beraadslagingen van de ministers te volgen, maar om zo snel mogelijk de eerste de beste coffeeshop in te duiken en daarna een bezoek aan de Wallen te brengen. Daar is Amsterdam ten slotte bekend om.

Drieduizend journalisten, die zich als een leger termieten door de stad begeven, op zoek naar actie en zonder een cent op zak, want dat hebben ze nooit. Een deprimerende gedachte.

Was het niet veel beter geweest deze top in een plaats als Uithuizermeeden in Noord-Groningen te organiseren? Dat biedt alleen maar voordelen. Ten eerste wordt Uithuizermeeden in één forse zwaai de wereldgeschiedenis in geholpen, iets waar de inspanningen van de verzamelde VVV's tot dusverre niet in zijn geslaagd. Het Verdrag van Uithuizermeeden: het klinkt als een klok. Dat zal de schrale werkgelegenheid in Noord-Groningen een zet in de juiste richting geven.

Ten tweede komen er natuurlijk geen drieduizend, maar hoogstens een paar honderd journalisten en andere gasten naar Uithuizermeeden, dat toch qua attracties een beetje wegvalt vergeleken met Amsterdam. Minder overlast dus. Het handjevol bezoekers kan makkelijker ondergebracht worden bij de gastvrije bevolking van Uithuizermeeden, zodat ze kunnen kennismaken met de ware cultuur van ons land en niet komen aanzetten met tulpen, drugs, hoeren en klompen.

De echte top zal met plezier de nacht doorbrengen in het Wapen van Uithuizermeeden. Wie weet tot wat voor grote beslissingen men geïnspireerd zal worden door het zien van het platteland en de jagende wolken boven het Uithuizer Wad.

Voor terroristen en andere gekken hoeft niemand bang te zijn, want een vreemd iemand valt daar sneller op dan in Amsterdam en bovendien zullen de meeste boeven het oord niet eens kunnen vinden op de kaart. Kortom: veilig, overzichtelijk, goedkoop: Uithuizermeeden heeft bijna alles waardoor een Eurotop zal slagen.

Liesbeth Wytzes is journalist

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden