'Verdrag van Rome was blanco'

De ondertekening van het Verdrag van Rome op 25 maart 1957, waarmee de Europese Economische Gemeenschap werd opgericht, was eigenlijk op blanco papier....

Dat heeft hoogleraar Europese politiek aan de Universiteit Gent, Hendrik Vos, donderdag gezegd. De onthulling komt terwijl Europa de vijftigste verjaardag van de ondertekening van het verdrag viert.

De periode die voorafging aan de geplande ondertekening was nogal hectisch, aldus de professor in een Vlaamse radio-uitzending. De problemen begonnen al bij het overbrengen van de ruwe teksten per trein van Brussel naar Rome. Achter de passagierstrein hing een goederenwagon waarin alle documenten werden getransporteerd. De Zwitserse spoorwegpolitie vond de goederenwagon verdacht en koppelde de wagon los, aldus Vos. Pas in Italië zou blijken dat het verdrag in Zwitserland was achtergebleven.

De wagon kwam met vertraging aan in Rome, waar de onderhandelaars nog de laatste hand moesten leggen aan de teksten. Dat ging toen nog heel ambachtelijk, zonder computers, en de teksten kwamen niet af.

Tientallen bedienden werden uit Luxemburg overgebracht om mee te werken, maar ook dat bleek niet voldoende. Ten einde raad schakelden de onderhandelaars studenten in die aan de universiteit van Rome studeerden. Maar ook zij vertraagden het proces: ze gingen in staking omdat ze een hogere vergoeding wilden voor hun vertaal- en typwerk, aldus Vos.

De ondertekening van het Verdrag van Rome kon evenwel niet worden uitgesteld. De datum lag vast. ‘De zaal was gereserveerd en er was een receptie gepland’, verduidelijkte de professor. De tekst belandde uiteindelijk op het nippertje bij de drukker, maar hij miste de deadline. Op de plechtige ceremonie werden geen echte teksten maar blanco bladzijden ondertekend, aldus Vos.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden