Verdrag effent handel met China

Het wordt voor Nederlandse bedrijven aantrekkelijker te investeren in China. Daar behaalde winsten kunnen voortaan gemakkelijker worden 'gerepatrieerd'.

VAN ONZE CORRESPONDENT ANNE MEYDAM

PEKING - China zal minder hard van stapel lopen bij het opleggen van belasting aan Nederlandse bedrijven. Dat is een van de uitkomsten van een nieuw verdrag tussen Nederland en de volksrepubliek.

Volgens het oude verdrag vielen tijdelijke klussen al na zes maanden onder de Chinese belastingwet. Daardoor moesten aannemers soms in beide landen belasting betalen. Verder gaat de bronbelasting van 10 naar 5 procent. Dat betekent dat investeringswinsten eenvoudiger naar Nederland kunnen worden overgemaakt.

Staatssecretaris Weekers van Financiën toonde zich tevreden met het vernieuwde belastingverdrag. 'Het is nu helemaal aangepast aan de moderne tijd.' Volgens de staatssecretaris loopt Nederland daarmee voorop in de wereld.

Het oorspronkelijke verdrag stamt uit 1987. De nieuwe versie moet nog door de Tweede Kamer worden goedgekeurd.

Nederland en China hebben op belastinggebied al jarenlang goede contacten. De douanediensten van beide landen werken deze week officieel al twintig jaar samen. Chinese ambtenaren komen geregeld naar Den Haag om zich op de hoogte te stellen van belastingtechnische snufjes. Zo heeft Peking op dit moment veel belangstelling voor wat men bij de Nederlandse fiscus enhanced relations noemt: goede verstandhouding met het bedrijfsleven in plaats van confrontatie en argwaan.

Wat dat betreft heeft Peking nog het een en ander te leren aan de eigen belastingfunctionarissen. Buitenlandse bedrijven in de provincies klagen vaak dat ze worden geconfronteerd met onredelijke en onverwachte aanslagen.

Weekers deed zijn best Chinese bedrijven naar Nederland te lokken. 'Dat is een uitstekende financieel knooppunt en daardoor een prima plek om een hoofdkwartier te vestigen', luidde zijn aanprijzing. 'Er is slechts vijf procent belasting op winst uit onderzoek en ontwikkeling.'

Tijdens Weekers' bezoek kwamen de huidige handelsperikelen tussen China en Europa uitgebreid aan de orde. Volgens de voormalige Chinese viceminister Lin wil China graag meer investeren in Europa, maar is dat vanwege allerlei 'mistige regeltjes' niet altijd gemakkelijk.

Daarbij nam de oud-bewindsman vooral de Europese commissaris voor Handel, Karel De Gucht, op de korrel. 'Het is jammer dat sommigen door de bomen het bos niet kunnen zien', zei Lin onder gelach van zijn toehoorders. 'Ik ben blij te melden dat hij een Vlaming is en niet een Nederlander.'

De Gucht wil anti-dumpingsmaatregelen tegen Chinese zonnepanelen. Daar is Den Haag fel op tegen. Volgens Weekers vergiftigen dergelijke stappen de economie.

Mongolië ziet Nederland liever gaan dan komen

Nederland hoopt het belastingverdrag met Mongolië alsnog te redden. Dat zei staatssecretaris Frans Weekers van Financiën in Peking. Aanvankelijk zou hij via Peking naar Ulaanbaatar doorreizen. Die trip werd op Mongools verzoek opgeschort.

Ulaanbaatar schokte Den Haag eerder dit jaar door het belastingverdrag eenzijdig op te zeggen. Volgens Mongolië loopt het vanwege deze overeenkomst meer dan 4 miljard euro mis. Het grootste project binnen het land, de gigantische Oyu Tongoi kopermijn, staat via een brievenbusconstructie geregistreerd in Amsterdam. Vanwege het verdrag tegen dubbele belastingheffing is de Canadese eigenaar Turquoise Hill Resources vrijgesteld van Mongoolse dividendbelasting.

Zeventig procent van alle buitenlandse investeringen in Mongolië zou afkomstig zijn van bedrijven in Nederland. Mongolië schrapte ook soortgelijke verdragen met Luxemburg, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden