#verdorie

Onlangs stonden ze nog op een winderig Plein: boze mannen en vrouwen van de sociale werkplaatsen, borden met háár foto erop en wat ooit háár kreet was, toen ze nog aan hun kant stond: #verdorie. Zij van de onderkant, van de mensen die altijd overal buiten vallen en niet alles even goed kunnen begrijpen en onthouden, hebben lang gedacht dat ze hun schutspatroon was. Dat ze compromisloos voor hen vechten zou als ze het voor het zeggen zou hebben.


Maar nu Jetta Klijnsma het voor het zeggen heeft, voelen de buitenbeentjes zich verraden. Vroeger zei de Pleegzuster Bloedwijn van de PvdA nog dat het 'gewoon asociaal' zou zijn als 'de mensen van de sociale werkplaatsen hun fantástische werk niet meer kunnen doen'. Vroeger twitterde ze nog dat de hardvochtige staatssecretaris uit een vorig kabinet zich 'gewoon niet verdiept in mensen in de Bijstand! Anders zou hij hen niet zó wegzetten! #verdorie'.


Nu ze zelf staatssecretaris is, zo zeggen de mensen die altijd overal net naast grijpen, zet ze zelf mensen in de Bijstand zó weg. Ze breekt sociale werkplaatsen af, helpt mee aan het verdacht maken van iedereen die in de vangnetten van de maatschappij ligt en zich een dagje niet heeft gewassen, verdedigt opvattingen als 'In de Bijstand spreken we Nederlands'.


Haar apologeten zeggen dat ze politiek listig de scherpe randjes van VVD-plannen weet af te slijpen. Dat ze erger voorkomt.


Met dat soort subtiliteiten hoef je niet aan te komen bij de mensen die overal naast grijpen. Zij praten over Judas en de Farizeeërs en ze citeren Martinus Nijhoff, die dichtte: Ik had hem lief - en sloeg en sloeg en sloeg/ Den spijker door zijn hand in 't hout dat barstte.


Voor wie dat niet zo goed kan begrijpen en onthouden: zeg maar #verdorie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden