'Verdonkeradiel?' Dat mag niet gebeuren

B en W van Dongeradeel zijn voor een vertrekcentrum, al was het maar voor de werkgelegenheid. Maar de inwoners wensen niet mee te werken aan het uitzetbeleid....

De woorden komen hem op hoongelach vanuit de zaal van het congrescentrum de IJsherberg in Dokkum te staan. Ongeveer tweehonderd belangstellenden zijn daar dinsdagavond gekomen naar een informatieavond van het college van burgemeester en wethouders, het COA, het ministerie van Justitie en de stichting Vluchtelingenwerk over het vertrekcentrum.

Een tiental mensen houdt blauwe plaatsnaamborden omhoog met daarop in witte letters 'Verdonkeradiel', een samentrekking van de naam van de gemeente Dongeradeel, waaronder Dokkum valt, en die van minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken.

De boodschap is duidelijk: de minister en haar beleid zijn niet welkom in Dongeradeel. MaarB en W denken daar anders over. Die zijn voor de komst van het vertrekcentrum, en burgemeester Roel Cazemier begint de voorlichtingsavond met een korte toelichting. Als ze het niet doen, verdwijnt er werkgelegenheid. Maar er zijn ook andere redenen waarom het belangrijk is dat dit centrum, waarvan er maar twee in Nederland komen. juist in zijn gemeente moet komen, Bijvoorbeeld omdat Dongeradeel juist op die manier eisen kan stellen aan de behandeling van de uitgeprocedeerde asielzoekers.

De zaal blijft stil na de presentatie van Cazemier. Net zoals het stil blijft na de woorden van Askamp, die uitlegt dat de hogere hekken dienen voor de 'veiligheid van het personeel, en de beheersbaarheid van het terrein'. Maar dat de inrichting geheel open is en dat de bewoners op ieder moment het terrein kunnen verlaten.

Ook Martine Vis van het ministerie van Justitie krijgt de handen niet op elkaar. Vis legt uit hoe het nieuwe uitzetbeleid eruit zal zien. Uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen acht weken de tijd om vanuit de plaats waar ze dan verblijven het land te verlaten. Als ze dan nog niet weg zijn, moeten ze naar het vertrekcentrum, waar ze verder begeleid worden in hun terugkeer, zegt Vis. Daarna kunnen ze eventueel worden opgesloten, en onder dwang uitgezet.

Pas als de laatste spreker, Klaas Harink van Vluchtelingenwerk, het woord heeft gevoerd, klinkt een groot applaus. Vluchtelingenwerk heeft geen vertrouwen in het 'humane karakter van het centrum'. Zo zullen volgens Harink de bewoners nauwelijks een dagbesteding hebben.

Na de pauze is er tijd voor vragen. Die zijn er genoeg. Maar meer nog zijn er emotionele oproepen van personen en organisaties om dit centrum vooral niet toe te staan in Friesland, 'bakermat van verzet tegen het asielbeleid'.

Vooral het CDA, dat de meerderheid heeft in Dongeradeel, wordt aangesproken. Volgende week stemt de raad over het voorstel van B en W. Maar het CDA heeft nog geen standpunt, bezweert raadslid Hans Halbesma. En de voorlichtingsavond? 'Die heeft eigenlijk alleen nog meer vragen opgeroepen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden