Verdonk wil gedeeld burgerschap

De knop gaat radicaal om in het integratiebeleid. Vooral de toon is anders. In de woorden van minister Rita Verdonk: 'Van oudsher is veel nadruk gelegd op de verschillen tussen minderheden en de autochtone bevolking.' Daar is niets mis mee, vervolgt ze, 'maar niet zelden werd dit opgevat als zou...

Ter verduidelijking somt ze nog maar eens de kleine en grote ergernissen van veel autochtonen op: verwaarloosde tuintjes, ongeverfde huizen, gesloten gordijnen, het dragen van hoofddoeken, het gebruik van de eigen taal onder elkaar in autochtoon gezelschap, criminaliteit van kleine groepen Marokkaanse en Antilliaanse jongeren. Kortom: het heersende beeld dat etnische minderheden zich onvoldoende aanpassen.

Dat moet afgelopen zijn, vindt Verdonk. Aanpassing is het sleutelwoord. 'Met het cultiveren van eigen culturele identiteiten valt geen afstand te overwinnen. De eenheid van onze samenleving moet juist worden gevonden in wat de deelnemers met elkaar gemeen hebben.'

'Gedeeld burgerschap' is het samenvattende motto van Verdonks meerjarenplannen. 'Dat houdt in dat er Nederlands gesproken wordt en dat men zich houdt aan basale Nederlandse normen.' Een en ander vertaalt zich direct in het beleid: al in het land van herkomst een inburgeringstoets voor immigranten, eenmaal in Nederland een inburgeringsexamen (ook voor oudkomers die nog geen Nederlands spreken), een gesloten grens voor wie zakt, korting op uitkeringen voor wie niet meewerkt, een radicale subsidiestop voor zaken als onderwijs in de eigen taal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden