Verdonk verliest vier zetels in peiling

DEN HAAG (ANP) - Trots op Nederland van Rita Verdonk is in de wekelijkse opiniepeiling van Maurice de Hond gedaald van 18 naar 14 Tweede Kamerzetels. Volgens De Hond hangt het verlies samen met de harde uitspraken van Verdonks vroegere adviseur Ed Sinke.

Die noemde haar deze week in het tv-programma Nova ,,gewetenloos'' en omschreef haar partij als ,,een facade''.

De vier zetels die Verdonk verliest, komen terecht bij CDA, PvdA, VVD en SP. Het CDA zou volgens de zondag gepubliceerde peiling van De Hond 34 zetels halen, zeven minder dan bij de laatste verkiezingen. De PvdA, die vorige week bij De Hond haar laagste score ooit bereikte met 15 zetels, zou er nu 16 krijgen. Bij de laatste verkiezingen verwierf de PvdA 33 Kamerzetels.

Goed resultaat SP

De SP komt uit op 20 zetels, het beste resultaat sinds een half jaar, maar wel een verlies van vijf vergeleken bij de vorige verkiezingen. De VVD is bij De Hond goed voor 18 zetels, vier minder dan bij de laatste verkiezingen.

Verder is de peiling van De Hond gelijk aan die van vorige week. De PVV komt uit op 14 zetels (plus vijf vergeleken bij de vorige verkiezingen), evenals D66 (plus elf). GroenLinks haalt elf zetels (plus vier). De ChristenUnie zou met vijf zetels in de Kamer komen (min een). SGP en Partij voor de Dieren blijven steken op twee zetels, evenveel als bij de laatste verkiezingen.

Uit een speciaal onderzoek dat De Hond heeft gedaan ter gelegenheid van Prinsjesdag blijkt dat de meeste Nederlanders pessimistisch zijn over de economie en hun koopkracht. Twee derde denkt dat die volgend jaar allebei zullen verslechteren. Ze zijn daarmee somberder dan vorig jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden