Verdonk verklaarde 30 terreurverdachten ongewenst

HILVERSUM (ANP) - Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken heeft de afgelopen anderhalf jaar dertig vermeende terroristen ongewenst verklaard. Van hen zijn er inmiddels zestien daadwerkelijk Nederland uitgezet, liet de bewindsvrouw dinsdagavond in het televisieprogramma NOVA weten.

Van de overige veertien is een aantal na uit Nederland vertrokken te zijn alsnog ongewenst verklaard.

Uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) die NOVA kreeg via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB), blijkt dat het aantal ongewenstverklaringen de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld is. Justitie gebruikt die verklaringen vooral om criminele vreemdelingen het land uit te krijgen. De laatste jaren wordt dat middel ook gebruikt tegen vermeende terroristen.

In 2000 werden nog 974 personen ongewenst bevonden. Vorig jaar gebeurde dat veel vaker, namelijk: 2177 keer.

Speciale unit

Bij de IND is sinds halverwege 2004 een speciale unit actief, die zich bezighoudt met het uitwijzen van vermeende terroristen. Tot nu toe leidden de activiteiten van die eenheid er dus toe dat dertig vreemdelingen tot op dit moment ongewenst zijn verklaard, omdat ze een gevaar voor de veiligheid in Nederland zouden zijn. Het gaat om ongeveer tien Algerijnen, zes Marokkanen en negen Aziaten. Onder die groep zijn ook vier vermeende leden van de Hofstadgroep.

Verdonk kondigde aan dat ze dit instrument nog vaker wil gaan gebruiken. ,,Mensen die een gevaar zijn voor onze openbare orde of de veiligheid van de staat, horen niet in Nederland. Als ik ze dan ongewenst kan verklaren, zal ik dat zeker doen. Het beleid op dit punt kan nog effectiever.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden