Verdonk uit fractie VVD gezet

Rita Verdonk is uit de VVD-fractie in de Tweede Kamer gezet. Partijleider Mark Rutte vond dat Verdonk moest opstappen, nadat ze tijdens een besloten bijeenkomst kritiek uitte op het vreemdelingenstandpunt van de partij...

Verdonk beklaagde zich er onder meer over dat haar partij in het debat over het vreemdelingsvraagstuk 'de bal' is kwijtgeraakt. Rutte had haar verboden zich uit te laten over onderwerpen buiten haar portefeuile.

De VVD-fractie heeft geen vertrouwen meer in Verdonk als collega, lichtte Rutte toe. De fractie heeft er evenmin vertrouwen in dat het ‘nog goed komt’. Verdonk is gevraagd haar Kamerzetel in te leveren. Doet ze dat niet, dan zal Rutte haar uit de fractie zetten. Volgens hem is dat een besluit van de fractie. Rutte ging de vraag uit de weg of daarover unanimiteit bestond.

Verdonk heeft 24 uur bedenktijd gekregen om te besluiten of ze in de Kamer blijft als eenmansfractie of de politiek helemaal verlaat. ‘De komende 24 uur moet ik een hele zware beslissing nemen, daar neem ik goed de tijd voor’, zei Verdonk na afloop van de crisisfractievergadering donderdagmiddag. ‘Ik had dit helemaal niet verwacht. Ik ben Rutte helemaal niet afgevallen. Ik ben verbijsterd.’

'Verkeerd geciteerd'
‘Verdonk heeft door uitspraken in de media de partij te vaak schade berokkend’, aldus Rutte. Volgens Verdonk zou zij verkeerd zijn geciteerd. ‘Zij heeft het wel degelijk zo gezegd’, zei Rutte.

Vanmorgen spraken de twee een half uur met elkaar. In dat gesprek heeft Verdonk Rutte verteld wat ze precies heeft gezegd tijdens het besloten diner, waar de Telegraaf en het AD vanmorgen uit citeerden. Rutte heeft zich vervolgens beraad en enkele fractieleden geconsulteerd, en besloten tot een crisisvergadering met de hele fractie, partijvoorzitter Jan van Zanen en Uri Rosenthal, de fractievoorzitter van de Eerste Kamer. In die vergadering is Verdonk de wacht aangezegd.

Verdonk heeft de keuze haar zetel ter beschikking te stellen aan de VVD; in dat geval zou Ton Elias de leeggevallen zetel gaan bezetten.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar november behaalde Verdonk zo veel voorkeurzetels dat ze in haar eentje negen zetels binnenhaalde. Verdonk zei tijdens het inmiddels beruchte etentje ook dat ze het Kamerlidmaatschap 'saai' vindt.

Donderdagavond werd bekend dat ook de VVD-Tweede Kamerleden Fred Teeven en Charlie Aptroot zich beraden op hun positie binnen de fractie. Ze lieten weten moeite te hebben met de manier waarop Verdonk is weggestuurd, maar verder wilden ze er niets over kwijt.

Peiling
Uit een enquête die het tv-programma EénVandaag donderdag heeft gehouden blijkt dat driekwart (74 procent) van de VVD-achterban het niet terecht vindt dat Verdonk uit de Tweede Kamerfractie is gezet. De peiling is gehouden onder 9.000 deelnemers aan het EénVandaag Opiniepanel, onder wie 1300 personen die bij de laatste parlementsverkiezingen op de VVD hebben gestemd.

Bijna een kwart (23 procent) zou op Verdonk stemmen als er nu verkiezingen waren. Van de VVD-achterban zou 49 procent volgens de peiling overstappen en van de stemmers op de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders zou meer dan de helft switchen naar Verdonk.

Een peiling van Maurice de Hond voor het televisieprogramma Netwerk wees uit dat een meerderheid van de VVD-kiezers (59 procent) vindt dat VVD-fractievoorzitter Mark Rutte moet vertrekken. Ongeveer 52 procent is het niet eens met het besluit van de fractie Rita Verdonk eruit te zetten.

Een nipte meerderheid (52 procent) van de achterban hoopt dat andere VVD-Tweede Kamerleden uit de fractie stappen om vervolgens deel uit te maken van een mogelijke groep-Verdonk. Die zou op veel steun kunnen rekenen. Iets meer dan de helft (51 procent) van de VVD-stemmers acht de kans groot of is er vrijwel zeker van dat ze bij de volgende verkiezingen op Verdonk zullen stemmen.

VVD-fractieleider Mark Rutte heeft Rita Verdonk dan toch uit de fractie gezet. Is dit een verstandige zet?
Ja
Nee
stuur op tussenstand

Rita Verdonk geeft een verklaring af aan de pers na de crisisvergadering waarbij ze uit de fractie van de VVD is gezet. Verdonk moest opstappen, omdat ze tijdens een besloten bijeenkomst kritiek had geuit op het vreemdelingenstandpunt van de partij. (ANP)Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden