Verdonk stelt Kamer gerust over asielzoekers

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken heeft de Tweede Kamer dinsdag toegezegd dat voorlopig geen gezinnen van uitgeprocedeerde asielzoekers op straat worden gezet...

ANP

De Kamer neemt daar genoegen mee. De minister voert weliswaar niet letterlijk uit wat in een motie staat, die de Tweede Kamer vorige week aannam, maar in feite doet ze nu wel wat de Kamer wilde bereiken met de motie.

In de motie, ingediend door de regeringspartijen CDA en D66, vroeg de Kamer om gemeenten de vrijheid te geven 'in bijzondere en klemmende gevallen de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers niet te beëindigen', totdat nieuw terugkeer- en uitzettingsbeleid in januari met de Tweede Kamer besproken is.

Minister Verdonk noemde die motie 'onuitvoerbaar' en dat was reden voor de leden van de commissie Justitie om dinsdag de kerstvakantie te onderbreken voor overleg met haar. Zij legde uit, dat het niet aan de gemeenten is om te besluiten of sprake is van een 'bijzonder en klemmend geval', maar aan de minister zelf. Een conflict met de Kamer werd vermeden toen Verdonk toezegde ook gezinnen met kinderen hiertoe te zullen gaan rekenen.De minister gaat nog in gesprek met de gemeenten over het nieuwe beleid. Daarna stuurt ze een notitie naar de Tweede Kamer, die die dan nog in januari kan bespreken.

De bewindsvrouw is het met de Kamer eens, dat moet worden voorkomen dat mensen op straat komen te staan en als illegalen rondzwerven. Dergelijke situaties kunnen ontstaan als een asielzoeker niet kan terugkeren naar het land van herkomst, bijvoorbeeld omdat dat land daar niet aan meewerkt. In de notitie gaat de bewindsvrouw in op dat probleem. Gedacht wordt onder meer aan een centrale opvang.

De vier grote steden weigerden al asielzoekers op straat te zetten, zolang er niks voor hen geregeld is. Ze nemen de toezegging van de minister voor kennisgeving aan en zeggen haar notitie af te wachten. 'Het is belangrijk dat de mensen goed aan de hand worden genomen. De signalen uit de gemeenten, de Tweede Kamer en de samenleving zijn wat dat betreft helder', aldus de zegsman van burgemeester Opstelten van Rotterdam, de stad die namens de vier het woord voert.

De provincie Groningen ziet in de uitspraken van Verdonk een ondersteuning van haar standpunten en die van alle gemeenten in Groningen. 'Het past in onze eerdere opstelling. Wat ons betreft is er dus niks veranderd', aldus een zegsman van commissaris van de koningin Alders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden