Verdonk ontbiedt burgemeesters

De burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn door minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken ontboden op haar ministerie. Ze moeten daar donderdag tekst en uitleg geven over de voorwaarden die zij stellen bij het uit huis zetten van uitgeprocedeerde asielzoekers....

ANP

In hun brief van vorige week dreigen de grote vier geen politie in te zetten als de terugkeer van uitgeprocedeerden naar hun land van herkomst niet is geregeld. De gemeenten vrezen dat uitgeprocedeerden die op straat komen te staan gaan zwerven en in de illegaliteit belanden.

Verdonk eist dat de vier grote steden meewerken. Volgens haar woordvoerder zouden de gemeenten illegaliteit juist bevorderen als zij de uitgeprocedeerde asielzoekers in hun woning laten zitten.

Het gaat hierbij alleen om asielzoekers die na 1 april 2001 hierheen zijn gekomen. De groep die al eerder in Nederland was, kan gebruikmaken van speciale terugkeerprogramma's, met premies en tweemaal twee maanden de tijd om de terugkeer voor te bereiden. De grote vier willen dat die faciliteiten er ook komen voor de 'nieuwe' asielzoekers.

Deze asielzoekers krijgen, na te zijn uitgeprocedeerd, 28 dagen de tijd om de terugkeer te regelen. Lukt dat niet, dan worden ze op straat gezet, desnoods met hulp van de politie.

Opmerkelijk is dat deze regel voortvloeit uit de zogeheten nieuwe vreemdelingenwet. Die kwam destijds tot stand onder staatssecretaris Cohen van Justitie, die nu als burgemeester van Amsterdam eerste ondertekenaar van de brief aan Verdonk is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden