Verdonk maakt knieval en mag blijven

Minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken heeft woensdag in een spoeddebat over de Congo-kwestie toegegeven dat zij de Tweede Kamer ‘onvolledig en feitelijk onjuist’ heeft geïnformeerd....

Van onze verslaggever Michiel Kruijt

Volgens Verdonk was de leiding van de immigratiedienst IND er niet van op de hoogte dat de asielachtergronden van ruim honderd uitgeprocedeerde vreemdelingen ‘abusievelijk’ zijn gemeld aan de landen waarnaar zij moesten worden uitgezet. Zij was daarom in de veronderstelling dat dit niet gebeurde.

‘In de uitvoering is echter anders gehandeld dan het beleid toestaat. Ik betreur dat. Ik heb de Kamer altijd naar eer en geweten geantwoord’, aldus Verdonk. Zij wees de Kamer erop dat zij onmiddellijk maatregelen heeft genomen toen de fouten aan het licht kwamen.

Verdonk had in de afgelopen twee jaar de Kamer herhaaldelijk verzekerd dat de IND geen informatie aan andere landen geeft over de (afgewezen) asielaanvragen van hun onderdanen. Zij schreef in november 2004 dat dit ‘nimmer’ gebeurde.

De VVD-bewindsvrouw zei gisteren het gebruik van dat woord te betreuren. ‘Achteraf gezien kun je constateren dat je in de uitvoeringspraktijk het woord ‘nimmer’ niet moet gebruiken. Menselijke fouten kun je namelijk nooit uitsluiten en komen in alle organisaties voor’, aldus de minister.

D66 en de linkse oppositiepartijen vroegen haar waarom zij afgelopen vrijdag op een persconferentie had gezegd dat zij de Kamer niet verkeerd had geïnformeerd. Verdonk had dat geantwoord na voorlezing van onder meer het citaat van november vorig jaar.

Verdonk verklaarde gisteravond dat zij die vraag zo had beantwoord ‘omdat ik het had over het overdragen van inhoudelijke informatie aan andere landen’. Daarmee doelde zij op een andere beschuldiging van het tv-programma Netwerk aan haar adres: dat de IND zelfs informatie over de vluchtredenen van ex-asielzoekers had gegeven aan andere landen. Voor die aantijging heeft een onafhankelijke onderzoekscommissie geen bewijs kunnen vinden. ‘Ik heb de vraag in die context beantwoord’, aldus Verdonk.

De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, SP en ChristenUnie vonden dat de minister ondanks haar knieval toch moest aftreden. ‘Hier zijn ernstige fouten gemaakt, zei het Kamerlid De Vries (PvdA) voordat hij een motie van afkeuring indiende. Hij haalde een oud citaat aan van VVD-fractieleider Van Aartsen dat ministers moeten aftreden als er onder hun verantwoordelijkheid ernstige ontsporingen zijn geweest. Volgens hem is daarvan sprake omdat op ‘grote schaal’ de wettelijke plicht is geschonden om over het asielverleden van uit te zetten vreemdelingen te zwijgen.

Het SP-Kamerlid De Wit noemde de verdediging van Verdonk in de Kamer een ‘typisch voorbeeld van sorry-democratie’. Hij stelde dat zij de ‘ernstige fouten niet kan afdoen met het-spijt-mij’. Zijn collega Vos (GroenLinks) zei dat haar fractie ‘de minister niet langer kan vertrouwen op haar post’. Volgens Huizinga-Heringa (ChristenUnie) heeft de minister ten onrechte volgehouden dat het om ‘administratieve slordigheden’ gaat. ‘Daarmee ziet de minister de ernst van de situatie niet in’.

Maar een meerderheid van CDA, VVD, LPF, D66 en SGP wilde de motie van afkeuring niet steunen. ‘De minister heeft haar fouten ruimhartig erkend en daar kunnen wij mee verder’, zei D66-Kamerlid Lambrechts.

Ook het voorstel van D66 om een parlementair onderzoek in te stellen naar het functioneren van de IND bij het terugsturen van uitgeprocedeerde asielzoekers haalde het niet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden