Verdonk houdt vast aan inburgeringsplan

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie verwacht dat ze haar inburgeringsbeleid kan doorzetten. Ze zegt niets te weten van onderzoeken waaruit zou blijken dat het nieuwe stelsel juridisch en financieel niet haalbaar is....

De bewindsvrouw bezwoer woensdag dat zij niet op de hoogte is van de uitslag van drie nog lopende onderzoeken. Zij wil die eerst afwachten en gaat dan ook nog niet in op eventuele negatieve gevolgen.

'Het is raar dat iedereen nu al concludeert dat het allemaal niet kan, maar de minister niet', aldus Verdonk. De nieuwe wet moet medio 2006 in werking treden.

'We moeten blijven inzetten op integratie. Het belang daarvan is voor veel mensen groot', onderstreepte de minister. Ze vindt niet dat ze te hoog heeft ingezet met haar beleid om naast de nieuwkomers ook de oudkomers verplicht te laten inburgeren.

Volgens haar is het juist belangrijk dat hoog wordt ingezet, omdat dat jarenlang niet is gebeurd. Oudkomers zijn mensen die al voor 1998 naar Nederland kwamen.

Verdonk tekende in Utrecht overeenkomsten met zes gemeenten die proefprojecten gaan uitvoeren waarbij allochtonen met een bijstandsuitkering tegelijk een inburgeringscursus volgen en geholpen worden een baan te vinden.

Nu moeten uitkeringsgerechtigden soms ook al taalcursussen volgen om hun kans op de arbeidsmarkt te vergroten. Nieuw is dat het één geïntegreerd traject wordt.

De wethouders van Rotterdam, Den Haag, Gouda, Groningen, Tilburg en Alblasserwaard/Oost-vijfheerenlanden zijn blij met de projecten. Iedere stad geeft een eigen invulling aan de proef.

Meer moeite hebben de gemeenten met de algemene inburgeringsplicht in het nieuwe stelsel, waar de Tweede Kamer nog een beslissing over moet nemen. De gemeenten voorzien onder meer grote problemen met de eigen kosten waar inburgeraars tegenaan lopen, zei de Haagse wethouder P. Heijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden