Verdonk, de enige vent

Lezers van de Volkskrant kiezen deze maand de Nederlander van het jaar 2005. Een dagelijks verslag van het stemverloop. Uitslag: 23 december....

Jean-Pierre Geelen

Het was afgelopen vrijdag dringen aan de poort van hetverkiezingskantoor. Al in de namiddag van de eerste verkiezingsdag hadden1400 kiezers hun stem uitgebracht.

Hoe komt een kandidaat aan zijn stemmen? Soms is er geen vat op tekrijgen. Lezeres Machteld Tilanus lichtte haar stem op schrijver JanWolkers aldus toe: 'Sinds 13 maart denk ik dagelijks aan hem, want eenhalf uur nadat ik een stempel van zijn handtekening in hetboekenweekgeschenk kreeg, brak ik mijn enkel.'

Paul de Leeuw ondersteunde zijn kandidatuur donderdagavond door zijntv-programma stil te leggen en al stakend een donderpreek te houden overde omroepplannen. Het deed hem zichtbaar goed: vrijdagmiddag stond hij opde zesde plaats. Waarmee hij zijn opponent Medy van der Laan ver voorbijstreefde: de staatssecretaris die de publieke omroep aanpakt, bungeldeonderaan de lijst, nog onder Rachel Hazes. Misschien moet de bewindsvrouwte rade gaan bij Harry van Bommel: zijn SP mobiliseerde de achterban optwee websites.

Sommige kandidaten kunnen zich die moeite getroosten. Zie hoe deAmsterdamse burgemeester Job Cohen vanaf het allereerste moment de leidingin handen nam. Inmiddels is hij van zijn troon gestoten door voetballerDirk Kuijt. Opvallend is ook de onverschrokken opmars van Rita Verdonk, dieCohen op de voet volgt. 'De enige vent in het kabinet', aldus een lezeres.

Er waren, het kon niet uitblijven, ook klachten. U miste mensen op delijst: koningin Beatrix bijvoorbeeld, en veel mensen uit de heteactualiteit: David di Tomasso, Louis Sévèke, Hans Wiegel. En waar wasWouter Bos eigenlijk?

Knap lastig nog, democratie.

Jean-Pierre Geelen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden