Verdient Ton Jongbloed een standbeeld?

Vergeten boeven worden door Jort Kelder weer tot nieuwe helden verheven.

Voor Jort Kelder was Ton Jongbloed de Nederlandse Gordon Gekko, een held die samen met zijn 'Mannen van Staal'in 1987 de omslag van de eerste Quote sierde. Sindsdien droomde Kelder niet alleen ervan bij Quote te werken, maar studeerde hij ook op Jongbloed af, blijkbaar onwetend dat Ton Jongbloed zelf die lancering van Quote had gefinancierd.

Kelder heeft van de VPRO een vierdelige serie mogen maken onder de titel HetSnelle Geld waarbij de graaiers en grabbelaars van de jaren tachtig en negentig op een voetstuk worden gezet. Nadat een geflipt SP-raadslid uit zijn slof was geschoten, durft niemand zich meer uit te laten over de bizarre vertoning waarbij een verwrongen beeld van die geschiedenis wordt geschetst, omdat 's lands bekendste parvenu zichzelf representatief acht voor die periode.

Jongbloed was in die tijd een jongeling die de baas mocht spelen bij Staalbankiers, een oud Haags commissionairsbedrijf dat eind jaren zeventig door de bedrijfskleptomaan Anton Dreesmann aan zijn Vendex-conglomeraat was toegevoegd. Echt veel stelde het bankje nooit voor, maar als een goede deal werd gedaan klonk 's avonds Goldfinger in de gangen van het Haagse kantoor. In 1986 kon dankzij de beurshausse een winst van 24,7 miljoen gulden (ruim 10 miljoen euro) worden behaald - een getal dat Kelder in beeld toonde of het om Goldman Sachs ging.

Staal greep de Quote-aanbidding aan om een deel van de aandelen naar de beurs te brengen zodat Dreesmann iets van zijn investering terugverdiende. In 1987 was de winst van Staal al gehalveerd. Maar dat werd niet gezegd, net zo min als werd vermeld dat Jongbloed in 1985 een registeraccountant van De Nederlandsche Bank aantrok die geheime stukken had meegenomen. Na beschuldigingen van heling moest Jongbloed op last van de latere DNB-president Nout Wellink aftreden bij Staal. Toen de accountant zelfmoord pleegde, sloot justitie de zaak.

Jongbloed hield er slechts de bijnaam oorlogsgeneraal aan over en kon in 1991 terugkeren als ontwikkelaar van het computergestuurde beleggingsprogramma Groeigarant. Terwijl de koersen stegen, begon het programma te verkopen. Alleen door de stroom eraf te halen werd voorkomen dat de aandeelhouders al hun geld kwijtraakten.

In 1999 vierde Jongbloed een tweede comeback als directeur van IMG Holland, een van de eerste internetbrokers. Twee jaar later moest IMG de vergunning inleveren, omdat de administratie niet deugde. Daarna werd niets meer van Ton Jongbloed vernomen.

Vanavond zit Joep van den Nieuwenhuyzen in het programma, Kelders andere idool. SP'ers kunnen beter voetbal gaan kijken.

Reageren? p.dewaard@Volkskrant.NL

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden