Verdien ik wel genoeg: werknemers moeten zich even bescheiden opstellen

Iedere week beantwoordt de Volkskrant een beloningsvraag van een lezer in de rubriek Verdien ik wel genoeg. Deze week de 27-jarige Martine, junior accountmanager. Ze verdient op dit moment 2.200 euro bruto per maand, ondanks twee promoties en een belofte van haar baas dat haar salaris geëvalueerd zou worden. Wat moet ze doen?

Redactie
© ANP Beeld
© ANP

Dilemma
Martine (27) werkt als accountmanager bij een internationaal elektronicabedrijf. Ze is hèt contactpersoon voor een van de grootste afnemers in Nederland. Een jaar geleden begon ze in een ondersteunende functie, maar inmiddels heeft ze al twee keer promotie gemaakt. Haar 'te lage salaris' nam ze in het begin voor lief, maar ze sprak met haar baas het volgende af: na een half jaar zou haar beloning geëvalueerd worden en bij een functieverandering zou ze opslag krijgen. Het evaluatiegesprek kwam er, maar 'toen was het beleid ineens dat er halverwege het jaar geen loonsverhoging wordt gegeven'. Martine vraagt zich hierdoor af of ze nog wel voor het bedrijf wil werken. Terecht?

Spijtig
'In de markt zien we veel verschillende soorten accountmanagers. De zwaarte van deze functies verschillen in omzetverantwoordelijkheid en productportfolio. Gezien jouw verantwoordelijkheden zien we voor vergelijkbare functies (op hbo-niveau) in de markt dat een marktconform maandsalaris rond 2.900 euro zit. Hier komt vaak nog een variabel salaris tussen de 8 en 15 procent bij. Met een maandsalaris van 2.200 euro zonder variabele beloning blijf je daarmee behoorlijk achter bij de markt. De 13e maand en de onkostenvergoeding zijn een aardige compensatie, maar onvoldoende om op een marktconform salaris uit te komen. Op de lange termijn tenslotte compenseert de eindloonpensioenregeling die je krijgt. Dergelijke gunstige regelingen zie je niet veel in de markt, maar daar koop je nu geen extra brood voor.

Wat betreft je vraag over functiewijziging en salarisverhoging, een functiewijziging betekent niet altijd automatisch een salarisverhoging. Het kan namelijk voorkomen dat je horizontaal overstapt naar de volgende salarisschaal. Uit je verhaal begrijp ik echter dat je leidinggevende een mondelinge toezegging heeft gedaan over een salarisverhoging bij goed presteren maar dat hij, na de afgesproken evaluatie, deze afspraak niet na is gekomen. Dit is uiteraard een spijtige gang van zaken. Mijn verwachting is dat je door de switch van de binnendienst naar de buitendienst in ieder geval in een andere salarisschaal uitkomt, waardoor je doorgroeiperspectief verbetert. Gezien je huidige salaris is het in mijn optiek zeer reëel om daarnaast om een salarisverhoging te vragen. Succes!'

Karen Wesdorp, Berenschot

Conclusies trekken
'Met je bruto maandsalaris van 2.200 euro kom je inclusief vakantiegeld en 13e maand op ongeveer 31000 euro per jaar. Die 31.000 per jaar is voor een werknemer met beperkte ervaring in een lichte accountmanagersfunctie (een junior) een paar duizend euro onder het marktconforme beloningsniveau. Het ligt meer in de buurt van een beloning op 'het 1e kwartiel': dat niveau waarbij een kwart van de ondernemingen lager betaalt en driekwart hoger. Overigens begrijp ik uit de informatie dat je blijkbaar meer uren per week maakt dan een normale werkweek van 38-40 uur. Dat maakt het negatieve verschil ten opzichte van de markt natuurlijk wel groter. Krijg jij extra betaald voor deze overuren? Wat is daarover afgesproken?

Uiteraard wordt het negatieve verschil met de marktconforme beloning nog een paar duizend euro per jaar groter wanneer er sprake van is dat je (inmiddels) een wat zwaardere accountmanagersfunctie vervult. De uitbreiding van je portfolio met extra verantwoordelijkheid lijkt daar op te wijzen. Hoe groot het verschil ten opzichte van de markt is, is natuurlijk afhankelijk van de inhoud en zwaarte van je functie. En dat kan ik moeilijk beoordelen. Wanneer in jouw onderneming de beloning van de accountmanagersfuncties is gebaseerd op indeling van de functies in een functiegroepenstructuur, dan is het zaak dat je gewijzigde functie opnieuw wordt ingedeeld. Daaruit zou dan een hogere indeling met bijbehorende hogere beloning kunnen volgen. Je moet dan bij je baas of bij personeelszaken met klem op zo'n hernieuwde indeling aandringen!

Worden deze functies echter niet ingedeeld, dan zou je eens elders (bij collega's bijvoorbeeld) kunnen oriënteren wat daar voor (lichtere en zwaardere) accountmanagersfuncties wordt betaald. Je kunt ook eens op www.loonwijzer.nl kijken hoe jouw salaris zich verhoudt tot de beloning voor jouw soort functies in de markt. Gewapend met deze informatie kun je vervolgens het gesprek met je leiding aangaan. Wellicht kun je een afspraak maken over een salarisaanpassing en het moment van doorvoering hiervan. Zo niet, dan kun je je conclusies trekken. Dat het beleid is dat er halverwege het jaar geen wijzigingen in salarissen worden doorgevoerd lijkt mij trouwens onzin. Wanneer functies tussentijds wijzigen moet ook de bijbehorende salariëring kunnen veranderen. Je hoort betaald te worden voor het werk dat je doet.'

Ron Peters, adviseur Beloning & Functiewaardering, FNV Bondgenoten

Bomen
Het is eerder regel dan uitzondering dat bij een functieverandering als de jouwe, van de binnen- naar de buitendienst, het salaris stijgt. Maar het is geen automatisme. Wel is je salaris aan de lage kant. Wat is het werk- en denkniveau van deze functie?

Je hebt bij een toonaangevend bedrijf de kans gekregen om als buitendienstmedewerker ervaring op te doen. Je werkgever heeft in je geïnvesteerd en door het opdoen van waardevolle ervaring heb je je kansen binnen jouw bedrijf en op de arbeidsmarkt vergroot. Binnen het bedrijf heb je deze kans gekregen en 'gepakt', maar in jouw ogen is deze nog niet financieel verzilverd. Ondanks een toezegging dat je salaris aangepast zou worden bij een functiewijziging. Staat deze toezegging overigens op papier?

Door de economische recessie zijn werkgevers momenteel de eisende partij. En misschien is het dan ook geen onwil van je leidinggevende om je niet meer salaris te betalen, maar is zijn of haar budget teruggeschroefd.

Mijn advies is de reden te achterhalen waarom je salaris niet wordt verhoogd en maak in hetzelfde gesprek aansluitend schriftelijke afspraken over de toekomst. Deze afspraken kunnen zeker ook op het gebied van je persoonlijke- en professionele ontwikkeling liggen. Dreig zeker niet met ontslag, want bij een grote werkgever als die van jou is iedereen vervangbaar en dat geldt zeker voor startende buitendienstmensen. Ook is de rij van medewerkers die bij jouw bedrijf aan de slag willen lang. Misschien moet jij en iedereen eraan wennen dat de bomen niet meer tot in de hemel groeien. Door nu binnen het concern krediet op te bouwen, profiteer je daar later (financieel) van.'

Jacco van den Berg, Van den Berg Training en Advies

Verdien jij wel genoeg?
Heb je ook het idee dat je te weinig verdient of dat je recht zou hebben op een bonus, een leaseauto of een telefoon? VKbanen geeft advies en beantwoordt al je beloningsvragen. Mail naar banen@volkskrant.nl en wij sturen je een vragenlijst. Na het invullen van deze lijst zal onze panel van experts zich over je vraag buigen. Het advies komt geanonimiseerd op zowel vkbanen.nl als in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden