Verdien ik wel genoeg: process engineer, 2.800 euro bruto (40 uur)

Iedere week beantwoordt de Volkskrant een beloningsvraag van een lezer in de rubriek Verdien ik wel genoeg. Deze week de 56-jarige Bas, process engineer in de logistiek. Het zit hem dwars dat zijn jongere collega, waarmee hij nauw samenwerkt en hetzelfde werk verricht, meer verdient. Ook heeft hij het idee dat het management hem niet kan beoordelen. Zij zien alleen het eindresultaat.

Beeld Thinkstock

Dilemma
Bas (56) liet zich in het jaar 2000 omscholen zodat hij kon gaan werken in de automatisering. Inmiddels werkt hij al tien jaar als process engineer, waarvan vier jaar bij zijn huidige werkgever: een logistieke dienstverlener. Bas ontwikkelt applicaties en werkt daarvoor nauw samen met een collega die minder lang in het vak zit. Tijdens een koffiepauze kwam het onderwerp salaris op tafel. Bas, die vaak vanuit huis werkt, hoorde tot zijn verbazing dat zijn collega 600 euro meer kreeg.

Bas' salaris wordt jaarlijks verhoogd met een standaardbedrag. Hij wil meer. Ook het 'verkeerde' management is hem een doorn in het oog. 'Zij kunnen ons werk moeilijk beoordelen', vertelt hij. 'Zij zien alleen het eindresultaat.'

Peter van der Eijk, beleidsmedewerker bij CNV Vakmensen
Je werkt in de logistiek, een sector met smalle marges en felle concurrentie. Dat merkt iedereen die in deze sector werkt, ook mensen in ondersteunende staffuncties. Het is goed mogelijk dat je elders meer zou kunnen verdienen. Maar het uitkijken naar werk in een ander sector is, voor iemand van 56 jaar in deze tijd, niet mijn eerste advies. Ik zie wel andere mogelijkheden. Je bedrijf valt onder een cao met een functiewaarderingssysteem. Als ik hier naar kijk, dan lijkt je functie goed ingedeeld. Met de jaarlijkse verhogingen bij voldoende functioneren houdt je werkgever zich aan de cao. Maar gezien je leeftijd en ervaring, vind ik dat je vrij laag in de schaal zit.

Je geeft zelf aan dat dit met uw voorgeschiedenis (doorstromen uit lagere functie) te maken heeft. Dat verklaart ook het salaris verschil met je collega. Je geeft aan dat het management blij is met je, daarom zou je in een volgend beoordelingsgesprek kunnen vragen of het mogelijk is sneller door te groeien in je schaal. Dat gebeurt met mensen met een meer dan gemiddelde waarde voor de organisatie. Je kunt vragen wat je daarvoor moet doen. Is je leidinggevende bereid zijn nek voor daarvoor uit te steken? Beloning zit overigens niet alleen in een hoger salaris, maar kan ook in een extra opleiding of de aanschaf van vakliteratuur. Het is mooi dat je twee dagen thuis kunt werken, maar biedt je werkgever daar ook de faciliteiten voor aan? Een vergoeding voor je internet- en telefoonabonnement is wel het minste wat hij daarvoor kan bieden.

Jacco van den Berg, directeur Van den Berg Training & Advies
Samen met een collega klaar jij tot ieders tevredenheid klussen. Deze persoon beschikt volgens jou over minder kennis en is lager opgeleid. Echter, hij beurt maandelijks 600 euro meer dan jij en dat steekt. Om meer te willen verdienen, zul je met andere argumenten moeten komen dan deze vergelijking. Deze persoon is waarschijnlijk op basis van oude rechten in een hoger salarisschaal ingedeeld. Het is niet anders.

Allereerst, je wordt marktconform betaald. Een salarissprong naar functiegroep 10 is te maken als jij volledige automatiseringssystemen gaat ontwerpen, ontwikkelen en implementeren. Is deze ontwikkeling bij jouw werkgever mogelijk? Wellicht kan jouw leidinggevende deze vraag beantwoorden en dan ook de vraag of er in de huidige functiegroep nog (extra) periodieken 'te verdienen' zijn. Naar mijn inschatting wel. Ook meteen maar informeren naar de mogelijkheden rond (incidentele) prestatiebeloning. Jouw kennis, creativiteit en inzet levert de organisatie immers geld op en wat is dat de organisatie waard? Tot slot vraag ik mij af of jouw perfectie een belangrijke competentie is voor het goed uitvoeren van de functie en of jij geen dingen doet die je leidinggevende minder belangrijker vindt. Enfin, hoogste tijd voor een goed gesprek over de mogelijkheden voor periodieken, bonus en verwachtingen.

In het proces van het verkrijgen van meer salaris zou ik minder terugblikken en wijzen naar omstandigheden en het verkeerde management. Als je naar een ander wijst, wijzen er immers drie vingers naar jezelf. Ook is er nog nooit iemand in geslaagd het verleden te veranderen. Blik op de toekomst dus!

Hans van der Spek, adviseur Berenschot
De situatie die je beschrijft komt naar mijn idee regelmatig voor. Je werkt hard, investeert in je zelf door studie, bent erg gemotiveerd en krijgt goede beoordeling, maar de echte waardering (b)lijkt wat jou betreft te ontbreken. Daarnaast geef je aan dat je het onterecht vindt dat een collega met dezelfde functie meer verdient dat jijzelf.

Om met dat laatste te beginnen; daar zou ik me niet op blind staren. Ik krijg de indruk dat dit mede het gevolg is van loopbaanontwikkelingen van de betreffende collega. Het lijkt me zinvoller om je te richten op je eigen situatie, daar kun je de meeste invloed op uitoefenen!

Je verwoord wat mij betreft prima waar de schoen wringt als je schrijft "het management heeft geen idee wat dit allemaal inhoudt". Of het valse bescheidenheid is weet ik niet, maar ik adviseer je op meer energie en tijd te besteden aan je "interne PR". Wil men de door jou toegevoegde waarde niet zien of kan men het gewoonweg niet zien? Hoe realistisch is het om van het management te verwachten dat ze een goed beeld hebben wat de inspanning en impact is van datgene wat jij als specialist uitvoert? Je geeft aan dat de oplossingen die je realiseert de organisatie veel (tijd)winst opleveren. Ik weet zeker dat je collega van sales op de stoel springt en rond toetert als hij een mooie order gescoord heeft; heb jij ooit bij de oplevering van een aanpassing de voordelen inzichtelijk gemaakt?

Hard werken alleen is meestal niet genoeg. Het komt aan op SMART-werken en dan niet alleen SMART met de betekenis van slim, maar ook als een waarneembare actie, gedrag of resultaat waaraan een getal, bedrag, percentage of ander kwantitatief gegeven verbonden is. Beloning niet gebaseerd op transpiratie maar op (basis van de geleverde) prestatie.

Verdien jij wel genoeg?
Heb je ook het idee dat je te weinig verdient of dat je recht zou hebben op een bonus, een leaseauto of een telefoon? VKbanen geeft advies en beantwoordt al je beloningsvragen. Mail naar banen@volkskrant.nl en wij sturen je een vragenlijst. Na het invullen van deze lijst zal onze panel van experts zich over je vraag buigen. Het salarisadvies komt geanonimiseerd op zowel vkbanen.nl als in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden