Verdien ik wel genoeg: Hogere opleiding betekent niet meteen hoger salaris

Iedere week beantwoordt de Volkskrant een beloningsvraag van een lezer in de rubriek Verdien ik wel genoeg. Deze week de 44-jarige Peter, bewindvoerder bij een stichting. Hij rondt volgend jaar een juridische hbo-opleiding af en hoopt dan meer te kunnen verdienen. Zijn werkgever wil hem echter geen salarisverhoging geven. Kan Peter dit eisen?

Beeld Thinkstock

Dilemma
Peter is bewindvoerder voor een kleine stichting. De stichting staat mensen bij die niet zelf hun financiën kunnen regelen. Peter houdt zich voor cliënten onder andere bezig met belastingaangiften, kwijtscheldingsverzoeken en aanvragen van Wajong-uitkeringen. Daarnaast is hij betrokken bij alle werkzaamheden die komen kijken bij het bijstaan van mensen. Van intakegesprekken tot het onderhouden van contacten bij de rechtbank.

De 44-jarige bewindvoerder volgt in deeltijd een juridische hbo-opleiding en hoopt die volgend jaar af te ronden. Sinds dit jaar heeft Peter een vast contract, maar is nog in gesprek over zijn salaris. Na vergelijking met andere functies wil de stichting hetzelfde salaris blijven betalen waarvoor hij een jaar eerder begon: 2.600 euro bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek, Volgens Peter komen de vergeleken functies echter niet overeen en moet zijn beloning hoger zijn.

Advies
Binnen (geestelijke)gezondheidsinstellingen wordt gebruik gemaakt van een functiewaarderingssysteem (FWG) om functies naar zwaarte te ordenen en vervolgens zijn in de cao aan deze ordening salarisschalen gekoppeld. In principe is hierdoor het beloningsniveau niet primair gekoppeld aan de persoon, maar gerelateerd aan (zwaarte van)de functie. Ook al gaat het om dezelfde functietitel, op basis van de specifieke invulling van de functie binnen organisatie kunnen er verschillen in de waardering van de functie ontstaan, waardoor ik functie binnen de GGZ gekoppeld zie aan schaal 40, 45 maar ook 50. Jouw functie werd ingedeeld in schaal 45.

Je geeft aan het aan het niet eens te zijn met de waardering van je eigen functie, mede gelet op de functies waarmee deze intern wordt vergeleken. Maak een einde aan uw (gevoel van) ontevredenheid en kaart het opnieuw aan bij uw manager en/of de afdeling P&O.

In de cao zijn verschillende spelregels opgenomen ten aanzien van de functiewaarderingsprocedure. Als eerste is het zaak om vast te stellen in hoeverre jouw huidige werkzaamheden op een de juiste wijze zijn terug te vinden in de functiebeschrijving. Het is ongebruikelijk en onzorgvuldig dat u de functiebeschrijving niet heeft gezien voordat deze als uitgangspunt voor de weging van jouw functie werd gebruikt.

Mocht je van mening blijven verschillen over de toegekende indeling dat kun je dit voorleggen aan de Interne Bezwaren Commissie. Bij een blijvend verschil van mening kan de kwestie voorlegd worden aan de Landelijke Bezwaren Commissie FWG.

Hans van der Spek, adviseur Berenschot

Jouw nieuwe functie is met het computerondersteund systeem FWG 3.0 gewaardeerd. Als medewerker kun je overigens dit systeem inzien. Je hebt inmiddels vernomen dat jouw salaris in schaal 45 blijft en daar ben jij het mee oneens. En al helemaal met de vergelijking die gemaakt is met de functie van bibliothecaris, medewerker communicatie, optometrist, systeembeheerder, trajectbegeleider en creatief therapeut. Naar jouw mening komen deze functies totaal niet overeen met de competenties en werkzaamheden van een bewindvoerder.

Hoofdstuk 4 van de CAO gehandicapten gaat in zijn geheel over functiewaardering en salariëring. In dit document is ook te lezen dat jij per 1-7 een salarisverhoging krijgt en dat er voor jou nog een trede 'te gaan' is. Hoe in bezwaar te gaan, is terug te vinden in artikel 4.18 en verder. Dan weet je ook of jouw werkgever procedurefouten heeft gemaakt.
Mijn advies is in bezwaar te gaan en aan te tonen dat jouw functie 'zwaarder' is dan nu ingeschat. Meer salaris bedingen en insteken dat jouw werkgever gaat afwijken van de loongebouw lijkt mij een weinig zinvolle strategie.

Als jij in bezwaar gaat, kom dan met meer steekhoudende argumenten dan dat de inhoud en competenties van jouw functie anders zijn dan waar jouw functie mee vergeleken is. Bij functiewaardering wordt gekeken naar de 'de zwaarte' van de functie en bij FWG 3.0 zijn kennis, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid, drie van de negen gezichtspunten die meegenomen worden.

Jacco van den Berg, directeur Van den Berg Training & Advies

De vraag of jouw salaris reëel is, kan niet zonder meer bevestigend of ontkennend worden beantwoord. Belangrijk bij het bepalen van de hoogte van het salaris zijn de afspraken die CAO-partijen hebben gemaakt over de functiewaardering en salariëring van werknemers. Deze afspraken worden gezamenlijk het 'functiehuis' genoemd. Aan de hand van zogenaamde normfuncties wordt een bepaald takenpakket gewogen en ingedeeld in een functiegroep. In jouw situatie is dit FWG 45. Je bent hoog in deze functiegroep ingestroomd en dan zit er nu weinig doorgroeiruimte meer in.

Op grond van artikel 4:15 van de CAO kan in sommige gevallen een herindeling worden gevraagd. Het gaat dan om een wijziging van en aanvulling op het functiemateriaal of een wezenlijke verandering van de functie-inhoud. Wanneer de herwaardering leidt tot een negatieve uitslag, kan die ter toetsing aan de rechter worden voorgelegd. De rechter toetst dan of de werkgever in redelijkheid tot de indeling is gekomen. Alleen wanneer sprake is van een kennelijk onredelijke beslissing wordt de werknemer in het gelijk gesteld.

In jouw geval is er aan de inhoud van je functie niet zoveel veranderd - en een herwaardering heeft dan geen nut. Je hebt in dit geval dus weinig mogelijkheden om meer te gaan verdienen. Een veel gehoord misverstand is dat je meer gaat verdienen als je een hogere opleiding hebt afgerond. De hoogte van het salaris heeft niet te maken heeft met je hoogst genoten opleiding, maar met de taken die bij je functie horen. Als die niet veranderen, hoeft er ook aan je beloning niets te veranderen.

Wij adviseren wel om te proberen er met je werkgever uit te komen. Misschien kun je extra of andere werkzaamheden uitvoeren, nu je de opleiding hebt afgerond. Wanneer je die gaat doen, is een hoger salaris wellicht wel bespreekbaar.

Christiaan Scheen, jurist bij CNV Publieke Zaak

Verdien jij wel genoeg?
Heb je ook het idee dat je te weinig verdient of dat je recht zou hebben op een bonus, een leaseauto of een telefoon? VKbanen geeft advies en beantwoordt al je beloningsvragen. Mail naar banen@volkskrant.nl en wij sturen je een vragenlijst. Na het invullen van deze lijst zal onze panel van experts zich over je vraag buigen. Het salarisadvies komt geanonimiseerd op zowel vkbanen.nl als in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden